Це мрія кожного садівника-городника: нічого не робиш, а саме все росте, просапується, прибирається. Город доглядає сам за собою. Звичайно, до таких технологій ми поки не доросли. Але ще за старих часів наші предки знали рецепти рослин, що дружать, які сприятливо впливають на партнерів. Поговоримо про (*сприятливий вплив запашних трав і квітів на овочеві культури*).

Трави потрібно висівати рідкими вкрапленнями, а не суцільно, інакше вони заглушать ріст основної культури.

Базилік - чудово зростає-дружить із томатами, поліпшуючи їхній смак, капустою, квасолею, перцями. Своєю "запашністю" він відлякує мух і комарів, бобову зерновку і деяких шкідників.

Валеріана - цю траву радять мати в саду завжди, вона особливо придасться для компосту - корінь валеріани, цикорію разом з листям цибулі приваблюють туди безліч дощових хробаків. Ісоп - обожнює капусту, своїми ефірами відлякує капустяну совку. Добре росте з виноградом.

Календула - допомагає боротися з багатьма шкідниками городу. Сіяти її можна в будь-яких частинах саду: відлякує різних комах і деяких шкідників, наприклад, гусениць бражника п'ятикрапкового - шкідника баклажана, перців і томатів, шкідників спаржі. Відлякує запахом навіть колорадського жука. Захистити посадку картоплі на 100% від нього не зможе, але вбереже інші пасльонові. Своїми фітонцидами календула, або нагідки, як називають квітку в народі, захищає сад-город. Там, де вона, росте, у ґрунті немає нематод і сам ґрунт знезаражується від хвороботворних мікробів. Календула охороняє від кліщів і кореневої гнилі овочеві культури та суницю. Присутності поруч цієї рослини бояться й інші шкідники - попелиці, малинні мухи, листогризучі комахи ягідних кущів. Висаджена серед троянд, календула вбереже їх від багатьох хвороб.

Любисток лікарський - особливо тяжіє до квасолі і томатів, поліпшує ріст і смак плодів. Меліса лікарська - приваблює комах-запильників. Дружить із будь-якими рослинами, які мають потребу в заплідненні за допомогою комах. Її теж бажано вирощувати в різних частинах городу, вона приваблює бджілок та інших корисних комах.

Молочай чиновидний - відлякує міль і мишей, значить чим більше його кущиків буде рости в різних частинах городу, тим менше мишок буде бувати у вас у гостях.

Монарда трубчаста - непогано росте з томатами, поліпшує смак і ріст плодів.

М'ята - благотворно впливає на загальний стан всіх рослин; друг капусти й томатів, відлякує капустяну совку й білана капустяного, приваблює хижих комах.

Красоля - дуже дружелюбна до редису, капусти, гарбузових; зростаюча під фруктовими деревами, відлякує попелицю, клопів та інших блішок, білокрилку, колорадського жука, гусениць капусти. А наприкінці сезону стане прекрасною мульчею, забезпечуючи "їжею" і будинком ґрунтових мешканців.

Петунія - захищає бобові рослини. Полинь гірка - бур'ян неприємний. Але його дуже не люблять мурахи, блішки, капустяні й морквяні мухи. Варто мати пару кущиків на ділянці, щоб гілочки розкладати між культурами, що вимагають захисту.

Ромашка - добре росте з капустою й цибулею, м'ятою, огірками, саджають її в невеликій кількості.

Тагетес (чорнобривці) - рекомендується саджати в найрізніших частинах ділянки, він відлякує комах, винищує нематоду в уражених нею ґрунтах, прекрасний матеріал для мульчування і компостування. Дає багато насіння, приваблює корисних комах, невибагливий, притіняє овочеві культури і ґрунт, захищаючи їх від перегріву, до того ж дуже ароматний.

Кріп, як і ісоп, - дуже любить капусту й добре з нею росте. Значно скорочує число попелиці, захищає посіви моркви, буряка, огірків. Буде не проти сусідства цибулі й салату. До речі кріп стимулює схожість багатьох насінь.

Чебрець - відлякує земляну блішку, капустяну совку. Саджати між культурами потрібно в невеликих кількостях.

Чабер - гарний з цибулею та квасолею.

Часник - взагалі дуже гарний помічник, від хвороб і шкідників захищає суницю, моркву й салат, огірок і томат, кущі троянд, а так само плодові дерева і ягідні кущі.

Шавлію - саджайте біля капусти, моркви, томатів, суниці, але - подалі від огірків. Можна змішати насіння шавлії й майорану - посіяти, створюючи невеликі вкраплення між овочами.

Естрагон - саджайте його по всій ділянці!

Пижмо, котовник, тютюн - зменшують ушкодження овочів земляними блішками. Рекомендується висаджувати поруч із селерою, кольрабі, білокачанною капустою й томатами.

Трохи фантазії, і ваш город не тільки буде доглядати сам за собою, але й привертати погляд ошатними грядками.

Джерело