"Я до цих пір пам'ятаю той момент, який перевернув весь мій світ"

Чому саме музика? Хто чи що саме надихнуло обрати музику? З музикою я пов'язана взагалі з самого дитинства. Це не було таке, що в 15 років щось на мене найшло і я вирішила займатися музикою і буду співати. Воно все йшло поступово, в міру того як я зростала. Все життя скільки я себе пам'ятаю, ще з садочку я була пов'язана з музикою, виступами. І так воно йшло аж до сьогодення.

Яким є зараз ваш творчий шлях? Я ніколи не залишала музичну справу, навпаки - намагаюся зараз розгорнути її в більш ширшому обсязі. Роблю творчі вечори, шкода, що поки не з власними музичними творами, але ми їх робимо з гарними каверами, старенькими піснями, з джазовими творами...

Який музичний напрямок є вашим? Для мене притаманна більше soul музика, jazz, навіть популярні pop-композиції заслуговують уваги, щоб їх можна було виконувати. Як для прикладу Adele, вона pop-soul виконавиця... от і я приблизно десь в такому ж напрямку.

Ви співаєте одна чи у Вас є гурт? Я, ось вже декілька років співпрацюю з певним колом музикантів, але сказати остаточно що це мій гурт не можна. Завжди є зміни, життя рухається вперед і кожен з нас в пошуках кращого і більшого для себе... Оскільки в нашому місті є складна ситуація з музикантами, не все так просто, як може здатися. Якщо у досить відомого виконавця є гроші, він записав не один альбом, у нього є контракти, тоді ти можеш собі дозволити постійних музикантів. Я на даний час такої можливості не маю, яка б дозволила мені взяти музикантів на постійну основу.



pic

Музиканти, з якими Ви граєте - це ваші друзі, чи просто однодумці, які вирішили підтримати Вас у цій добрій справі? Так, це мої друзі і в якійсь мірі однодумці. В даний момент ми є більш комерційний колектив, а для інших, але творчих задумів я, особисто збираю музикантів і таким чином співпрацюємо, одне велике коло... Стосовно своїх сольних виступів - тут вже складніше, тут треба більше працювати, більше приділяти часу. Хоча на все, що ти намагаєшся будувати, необхідно в першу чергу витрачати багато часу. Особливо, коли це щось твоє, де треба, щоб тебе визнали, зібрати свого слухача, глядача.



pic

Усі виконавці приймають участь у музичних конкурсах. В яких конкурсах участь приймали Ви? Були конкурси як всеукраїнських, так і міжнародних рівнів. Брала участь у конкурсах закордоном, переважно в Польщі. В Україні в Криму в номінації "Дует" взяла гран-прі з Галиною Пахомовою. Завоювали Євпаторію, так сказати. Також я була тричі нагороджена Гран прі і двічі визнана як найкраща виконавиця міста та області.

Поговоримо про сучасні конкурси-шоу... На "Голосі країни" я була. Напевно у них є певні критерії, по яких вони обирають, і по якихось із тих критеріїв я їм не підійшла. На київському відборі мені відмовили. На жаль причину не повідомляють, але це не дало підставу сумніватися в своїх можливостях, а навпаки, розумієш що це не єдиний шлях заявити про себе є і кращі місця, не настільки заангажовані...

А чи не виникало бажання повторити участь у "Голосі"? Я намагалася це зробити у Польщі на проекті "Голос". Там теж мені відмовили. Напевно їм своїх вистачає.

У нашому місті проходить дуже багато концертів як місцевих, так і українських зірок. Чи робите Ви свої творчі вечори чи сольні концерти? Зараз я маю більший інтерес зробити свої концерти за межами Рівного. Тому, що є якась справа принципу певно. Я знаю, що багато людей у нас в Рівному із задоволенням пішли б на мій сольний вечір, але я поки його не роблю, відтягую. Я відчуваю, що ще не час, але коли настане та мить, я хочу щоб це було по особливому. Я дуже вірю в те, що настане той час і я зроблю в Рівному саме такий концерт, про який мрію я. Але найближчим часом і поки я працюю тут, навряд такий концерт буде. Я більше зацікавлена виступати там де я не була і там де мало хто чув, а то і зовсім не знають хто ти...



pic

Чи експериментуєте у свої музиці? Мене завжди приваблювала симфонічна музика. І свого часу я грала в симфонічному оркестрі при першій музичній школі у нас в Рівному. Я із задоволенням ходила на всі репетиції, я була другою скрипкою. Це було до того, коли я почала серйозно співати і вийшла на велику сцену. З симфонічним оркестром - це було б супер. Це для мене справжнє музичне шоу. Особливо мені притаманна джазова музика під оркестр, різдвяна джазова музика. Ось це моє, я люблю таку музику.

Хто для вас є взірцем у музиці? На кого свого часу Ви намагалися рівнятися? Кого я найбільше запам'ятала, це була Whitney Houston і Natalie Cole. Ці дві виконавиці назавжди увірвалися у моє життя ще з дитячих років. Я до цих пір дуже добре пам'ятаю цей момент: це було в 1992 році і я вперше почула пісню "I Will Always Love You", далі була Sam Brown з піснею "Stop", крім цієї пісні я більше нічого з її репертуару не знала. Адже в той час не було такого величезного доступу до музики, як зараз. Я жила в маленькому містечку і крім "Белая черемуха", Алєгрової та Анжеліки Варум я нічого не чула. А коли я виїхала зі свого містечка відпочивати в дитячий табір, ось там я вперше почула Whitney Houston. І коли в 1996 році я познайомилася з творчістю Natalie Cole ось тоді я відкрила для себе світ джазу! Celine Dion, Patti LaBelle, Shania Twain, Jane Monheit - це люди які є великим прикладом для мене саме в роботі... Якщо брати наших українських виконавців - це Злата Огневіч, Тіна Кароль, Джамала та Міла Нітіч. Наша країна також багата на прекрасні чоловічі голоси!



pic

Нині в музиці є модним повертатися до народного фольклору та народних інструментів. Щоб залишити біля себе слухача варто музикантам відходити від свого стилю і додавати те, що модно зараз? Тут така ситуація, що я взагалі люблю співати гарні пісні, і часом зовсім неважливо, що це за пісня - італійська чи стара українська. Я із задоволенням її виконаю, особливо, коли вона мені імпонує і лягає до душі. Але щоб робити величезний акцент на тому, що зараз стало модним, - в мене немає такого принципу.

Ви співаєте cover версії на відомі пісні, як про Вас дізнаються інші? Про мене дізнаються часом з телебачення, часом з випадкових виступів у місті, а потім приходять до мене на концерти. Це справа випадку, не випадковості, а саме випадку. Треба завжди світитися, бути в правильних місцях і в потрібний час, щоб тебе бачили і чули.

Ваш слухач... який він? Це люди, яким подобається гарна музика, гарне виконання... Люди, які слідкують за твоєю творчістю, куди ти рухаєшся, в яку сторону. Мені дуже приємно те, що де б я не була мене впізнають, просто підходять і кажуть: "Ви так гарно співаєте", "а це не ви були там...". Це насправді дуже приємно.

Які несподіванки траплялися з Вами під час виступів? Це було на концерті спільно з Brevisом у Тернополі. Я вперше зіштовхнулася з такою ситуацією: там була перенапруга в електромережі, технічно зал був непідготовлений до такого виду концерту. І під час мого виступу декілька разів пропадало світло. Я пам'ятаю, як мені довелося стати на край сцени і співати без мікрофону. І хоч зал був невеликим, але з великим вмістом глядача я відчула велику підтримку, дякую.



pic

У всіх музичних виконавців є райдер і вартість за виступ. Як у вас з цим? В райдері у мене нічого такого особливого немає. Якби у мене був контракт і зі мною працювали люди і їх було б багато, тоді б райдер був би якимось особливим. А так все саме необхідне: це можливість підключитися, щоб всім музикантам було комфортно і зручно працювати, мені з ними так само. Якщо це десь далеко, щоб ми могли відпочити. Саме просте і звичайне, що потрібно людині. З ціною... звичайно сталої вартості немає, все залежить від ситуації. Бувають таки випадки, коли нам дзвонять і кажуть, що нам потрібно, щоб вас було тільки двоє, а ми є колектив і в нас є вже програма, а люди не можуть оплатити весь колектив.

Чи бували моменти, коли опускалися руки і Ви говорили собі - все, досить з мене музики? Буває, особливо коли дуже сильно втомлюєшся морально. Фізично також втомлюєшся, особливо коли їздиш по всій Західній Україні в зароблянні грошей. Але є моральна втома... вона найтяжча. Я розумію, що є люди, які працюють набагато більше в музичній сфері, особливо якщо вони під контрактом і під обов'язками, і від цього ти вже нікуди дітися не можеш. А в мене ще вільне плавання, сьогодні я не хочу, а завтра в мене величезне натхнення. Тому такі моменти бувають, оскільки не вистачає людини, яка була б менеджерсько-шоубізнесового профілю і змогла допомогти у розбудові даної справи. Ознайомив би як правильно оскільки я не можу співати, одночасно домовлятися за виступи... Ну, в принципі, можу, але є певні речі, які повинна робити людина, яка добре знається на цьому.

Чи можна сказати, що Ви шукаєте собі менеджера або арт-директора? Не завадило б, але вірю що одного разу все стане на свої місця і музиканти будуть, і менеджери і всі хто має відношення до шоу бізнесу...



pic

Що зможе змусити Вас відмовитися від музики? Можливо, це настане тоді, коли в мене буде сім'я, або виховання дитини буде забирати багато часу. Хоча я знаю, можна виховувати дитину і співати... це між собою можна поєднувати. І ще однією вагомою причиною може бути стан власного здоров'я або рідних, яким ти будеш потрібним...Ну і, можливо, кінець світу...

Багато український виконавців, в тому числі і місцевих, стверджують, що у людей є голод на справжню українську музику. Чи можна так само сказати про jazz? Можна, і це помітно по щорічному jazzовому фестивалю, який проходить в нашому місті. На цей фестиваль завжди зал повний і квитки з шаленою швидкістю розкуповують.

Найближчим часом, коли Вас можна буде почути? Я не знаю, можливо через місяць в мене прокинеться бажання дати невеличкий джазовий концерт у Рівному... Попри те, що я наговорила про свій концерт у Рівному, все може змінитися) Мені захочеться нашим рівнянам подарувати гарний джазовий вечір, приємний, спокійний...