Вони не сховалися, взяли у руки зброю і пішли захищати рідну землю. Їх називають «кіборгами», бо вистояли у Донецькому аеропорті. Через два роки після найзапекліших боїв за летовище, їх голос відразу сідає, щойно чують тему розмови. Бо пам’ятають надто добре. А ще переосмислили події тих днів. Як – у циклі інтерв’ю "Рівняни-"кіборги" - 2 роки після аеропорту.

Василь Гриник, голова Клесівської об’єднаної територіальної громади:

Якщо дивитися зараз на сторінки Facebook – то це тільки спогади жахіття і навіювання того страшної, чорної тьми, що пройшло там. І як факт, не бачу закінчення й результату: чого ми там були.



pic

Зв’язки підтримуємо, звоню. Є хто лишився на контракті, офіцери лишилися там, командир роти, який був разом зі мною поранений в той день – 16 січня поранили, а 18 вивезли. Ми підтримуємо зв’язки, ще й як…



pic



pic



pic

З кожним роком все більше і більше болить, дивлячись на це все. Більше усвідомлюєш, більше розумієш, що ті хлопці вже не вертаються. Як почую, що хто-небудь пише з братів… От «Психа» нашого брат пише: «Батькам ніхто не помагає, тільки на словах» Та й дивлюся, мало кому помогли. Немає тієї допомоги, немає того відчуття державництва. Витоптали в наших душах, перекрутили на ті м’ясорубки, дивишся зараз і не хочеш нікого бачити, нікого чути…



pic

Якщо тримати, поклавши руку на серце, то тримати треба було чимось, а не тільки одною тільки живою силою і стрілковою зброєю.



pic

Тоді взяв на себе командування Муженко. Були танки, було все, і можна було тримали, або хоч прикривати. А так все розстрілювали, зривали. А як взірвали, то чого не приїхали, не повитягували? Чого така тиша була?



pic

У дві години дня взірвали аеропорт - до вечора самі бійці ранений раненого витягували. Не можна було послати на допомогу?



pic

Я вже не кажу, що там треба було тримати оборону… Щоб забрати тих, що стікали кров’ю, які дійшли, замерзаючи там. Хтось йшов пішки, деякі верталися, той самий Броневицький, якого Гіві потім застрелив… Верталися ті хлопці, які вивозили помаленьку інших. А ті, хто залишився, попали в полон. Треба було тримати, але не на таких умовах, не такими жертвами. Є таки техніка, правда?



pic

Я розумію, що це були вхідні ворота, щоб сідали літаки й усе інше, але тримати треба було трохи по-іншому. Але тримати треба було…

Читайте також:

Донецький аеропорт: 242 дні оборони [ФОТО І ВІДЕО ХРОНІКА ПРОТИСТОЯНЬ]

Рівняни-“кіборги” - 2 роки після аеропорту: "Ми дратували наших опонентів"

Рівняни-“кіборги” - 2 роки після аеропорту: "Цінність у людях, а не у стінах"

Кіборг "Вай-Фай" очолив об'єднану територіальну громаду на Рівне нщині [ВІДЕО]

На Рівне нщині об’єднана територіальна громада провела першу сесію

Що змінилось за рік з часу створення Клесівської громади? [ФОТО]