(*20 січня Церква відзначає Собор Предтечі та Хрестителя Господнього св. Івана Хрестителя, або в народі ще називають Івана Хрестителя, Івана Бражника.*)

Предтеча — означає «попередник». Святий Іван, за церковними переказами, був посланий Богом, щоб допомогти людям підготуватися до з'явлення Ісуса Христа. Іван Хреститель своїм суворим способом життя дав взірцевий приклад святого життя.

Ще одна назва даного свята — Посвятки. Здавна у цей день господар дому встає рано-вранці й пригощає свійських тварин тим хлібом-сіллю, що лежав під образами ще від "багатої куті". За народними прикметами, такі різдвяні дари зроблять худобу плідною.

Також, після свята Івана Хрестителя починається пора сватань та весіль, коли вже можна вживати скороми­ну і випивати, звідки й вислів «празник — Іван-бражник» і відповідно народна назва свята — Івана Бражника.

В народі кажуть: «Іван Предтеча бере свята на плечі», оскільки завершується цикл різдвяних свят. А прибираючи кутю з покутя, наші бабусі ще примовляли: «Узвар на базар, кутя — з покуття".

Культ Івана Хрестителя, зокрема у Східній Церкві, — особливий. Він єдиний з усіх святих після Богородиці, що має свій празник Зачаття і празник Різдва. Впродовж церковного року у Східній Церкві відзначають 6 празників в честь цього святого.

Народні прикмети на 20 січня

- Якщо з цього дня цілий тиждень стоять морози, значить, незабаром можна очікувати відлиги.

- Якщо в цей день - повний місяць, то навесні буде сильна повінь, і річки вийдуть з берегів.

- Заметіль 20 січня - вітри і сніг на Масляну.

- Якщо в цей день іде дощ, або ж стоїть туман, значить, буде багатий урожай хліба.

- Ясна погода в цей день до посушливого літа. Похмура погода або сніг - літо буде цілком звичайним, без аномальних температур.

- Негода і сніг віщують урожай.

- Якщо 20 січня побачити в будинку мишу - це прикмета, що сповіщає про поповнення в родині.