Завтра, 19 січня, в Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбудеться презентація книги Петра Кралюка "Козацька міфологія України: творці та епігони".

Петро Кралюк – доктор філософських наук, професор, перший проректор Національного університету «Острозька академія». Він є автором численних робіт з історії культури України, зокрема її філософської думки. Створив власну концепцію історії філософії України, яка різниться від загальноприйнятої. Відомий також своєю історичною публіцистикою на шпальтах газет «День», «Дзеркало тижня» та сайті радіо «Свобода». Його перу належить низка романів і повістей («Шестиднев», «Лицар і смерть», «Діоптра», «Віднайдення раю»), де він подає дещо незвичний погляд на роль елітарних верств та козацтва в історії України.

В книзі «Козацька міфологія України: творці та епігони» розглянуто феномен українського козацтва, його еволюцію; показано, як формувалися міфічні уявлення про козаків, починаючи з кінця XVI століття й завершуючи днем сьогоднішнім. Значну увагу приділено козацькій міфології Гетьманщини. Також показано, як «козацька ідея» інтерпретувалася в різних національних проектах XIX століття (російському, польському й українському), яких вона зазнала модифікацій у столітті XX. Видання розраховане передусім на тих, хто цікавиться українським козацтвом, його історією та культурою.

Початок о 15-й годині.

Інформує прес-служба Рівне нського краєзнавчого музею.