Попри існування притулку, бродячих собак у Рівному менше не стало. Хтось їх підгодовує, а хтось... стає об'єктом безпричинного на перший погляд нападу. Як діяти, якщо стали об'єктом собачої агресії?

Кліпсовані, але все одно небезпечні. Рівняни періодично повідомляють у соцмережах про агресивно налаштовані зграї собак у різних мікрорайонах міста.



pic

Бігти чи стояти на місці, кричати чи зберігати спокій – як поводитись у такій ситуації Rivne1.tv поцікавився у власника розплідника собак Сергій Пирогов:

- Дворняги як правило, дуже боязкі, тому прогнати їх нескладно. Головне не тікати від неї, не показувати страху. Навіть коли собака нападає на вас, якщо маєте у руках якийсь пакет, сумка чи рюкзак, скористайтеся ним, аби зашкодити нападу, - радить Сергій Пирогов. -Не можна розвертатися до собаки спиною, потрібно, щоб ви контролювали її дії, а для цього треба її бачити. Бігти геть так само не варто. Можна навіть трохи зменшити темп руху. Відходьте від собаки, рухаючись не спішно, контролюючи її дії зорово. Швидше за все собака захищатиме те місце, територію, де вважає себе лідером, яке контролює. Чим більша зграя – тим ця територія більша. Ваша задача, покинути цю зону. Яка вона – знає тільки собака. Але щойно ви її перетнете, собака від вас відчепиться.

Як діяти при нападі собаки, залежить від самої причини нападу, каже власник розплідника. Ці основні правила спрацьовують у більшості ситуацій, але не є панацеєю від бродячих собак:

- Це проблема глобальна, і її треба вирішувати не вивченням якихось захисних маневрів, - переконаний Сергій Пирогов. - Собаки такі тварини, що дуже швидко адаптуються. І чим більша зграя, тим сильнішими і впевненішими вони почуваються. Вони пристосовуються до середовища, у якому перебувають так, як їм підказують інстинкти, а тому будуть шукати як отримати те, що їм потрібно для життя. Дворняги – це фактично напівдикі істоти. Тому тут потрібно вирішувати проблему із їх життям на вулиці.

Нагадаємо, лише наприкінці минулого року у місті було зареєстровано 800 бродячих собак. А нещодавно у Рівному розробили спеціальну інтернет-сторінку, де містяни можуть обрати собі собаку.