Основною розвагою в святочні вечори для молодих незаміжніх дівчат стає гадання. Так і в ніч з 13 на 14 січня дівчата знаходять час поворожити.

Ворожать переважно так само, як на «Андрія» ворожили.

Дівчата-гуцулки зав'язують собі очі хусткою і навпомацки лічать кілля в плоті до дев'яти. Дев'ятий перев'язують хустинкою і ранком дивляться: рівний та гарний, значить і наречений такий буде, а як кривий, горбатий, то й «доля» крива.

На Гуцульщині ще годують кота варениками, як на «Андрія» пса годували, щоб довідатись: «Котра з нас перша заміж піде?»

На Слобожанщині дівчата розкладають опівночі вогнище на березі річки, на льоду прорубують ополонку і чекають, щоб добре розгорівся вогонь. Коли вогнище розгорілось, кожна з дівчат бере тліючу головню і кидає її в ополонку: затріщить вогонь на воді - за багатого заміж піде, тільки «пшикне» головня і тріску не видасть - за бідного! Існують різні способи ворожіння. Ось деякі з них.

Ворожіння на кільці, хлібі й гачку: перераховані три речі складають в посудину разом зі шматочками хліба, вуглинами, камінчиками та іншими дрібними предметами. Посудина накривається рушником, після чого кожна панянка не дивлячись тягне першу-ліпшу річ (те, що витягується потім повертають в посудину). Якщо витягне хліб - чоловік буде багатий, якщо кільце - красень, якщо гачок - інвалід чи бідняк.

Ворожіння на паличках проводиться аналогічним способом. Три палички - синя, червона і біла, - поміщаються у посудину. У перший раз тягнуть, визначаючи спроможність майбутнього чоловіка. Червона паличка означає багатого, біла - достатнього, синя - бідняка. Вдруге досліджують його зовнішні дані: червона - красень, біла - звичайний, синя - негарний або з фізичними вадами.

Ворожіння на цибулинах проводиться так: всі дівчата беруть по цибулині і поміщають їх корінцями у воду, після чого спостерігають - чия цибулина раніше дасть зелені паростки, тій дівчині раніше бути заміжньою.

Ворожіння по собаках. Дівчина залишається в кімнаті одна, після чого туди впускають собаку. Якщо собака відразу підбіжить до дівчини, то сімейне життя буде щасливим, якщо стане спочатку нюхати підлогу - то чоловік буде сердитим, а сімейне життя - нещасним, якщо ж собака почне пеститися - то й чоловік буде ласкавим.

Ворожіння на рушниках. За вікно вивішували на ніч рушники - чий до ранку стане вологим, тій дівчині бути в цьому році заміжньою.

Ворожіння по іменах перехожих. Потрібно вийти з дому і гукнути першого зустрічного чоловіка, запитавши, як його ім´я. Яке ім´я назве - так і зватимуть майбутнього чоловіка.

Ворожіння по черевичках. Дівчата викидали за ворота будинку черевичок або туфельку. У який бік носком впаде черевичок, в тій стороні і бути дівчині заміжньою. Якщо ж черевичок впаде носком до будинку, то в цьому році дівчина заміж не вийде.

Ворожіння на гребінці. Перед сном дівчина кладе під подушку гребінець зі словами «Суджений, ряджений, прийди і розчеши мені волосся». Якщо уві сні бачить, як чоловік розчісує їй волосся, то бути їй цього року одруженою з тією людиною, яка наснилася.

Ворожіння на розмовах. Ходили підслуховувати під вікнами у сусідів і по тому, що чули, судили про майбутнє заміжжя. Якщо в хаті лаялись - то чоловік буде сердитий, якщо сміялися - веселун, якщо випивали - п´яниця, і т.д.