М'ясо, консервовані овочі, гриби тощо - стали вже традиційними на столі під час Щедрої вечері. Скільки ж коштуватимуть ці продукти рівнянам? Відповідь на це запитання шукали у супермаркетах міста.

Так, мясо для запікання, печення, або ж інших страв, якщо обійдеться від 60 до 120 гривень за кілограм.



pic Залежить від того, чи це птиця, свинина та яке саме мясо. У супермаркетах відразу пропонують порціями по 200 — 600 грам куряче та свиняче філе, стегна, стейки тощо.

А яке ж м'ясо без грибів, квасолі та інших додатків?

pic Печериці якщо купувати сирими, коштуватимуть 65 — 70 гривень за кілограм. Шампіньйони консервовані коштують від 25 гривень за 270 грам і до 46 гривень за 500 грам. Також ціна залежить від виробника та добавок, які входять до маринаду грибів.

Білі гриби дорожчі. Так, за консервовану баночку у 150 грам доведеться заплатити 32 — 40 гривень. Сушені ж коштують в межах 90 — 95 гривень за 50 грам.

pic Консервовану квасолю можна придбати в межах 15 — 22 гривень за 400 — 420 грам.

Кукурудза консервована коштує в межах від 16 до 30гривень за 200 — 340 грам.

pic Горошок консервований обійдеться від 8 до 17 гривень за баночку в 420 — 500 грам. Вартість залежить від виробника і фасовки.

pic Мариновані огірки обійдуться від 20 до 80 гривень, залежно від виробника та обєму банки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Щедра вечеря: що готують на Меланку відомі рівнянки? [ОПИТУВАННЯ]

Ціни на продукти: рівняни запевняють у "святковому" стрибку, а продавці його не бачать

А на завершення пропонуємо рецепт курки в духовці, запеченої із картоплею і грибами:

pic Смачна і соковита курка, запечена з картоплею і грибами, стане центральною стравою будь-якого столу. М'ясо виходить з ароматною і хрусткою скоринкою.

Інгредієнти для приготування курки в духовці, запечена з картоплею і грибами:

Ціла випотрошена курка (або її окремі частини) – 1-1.5 кг
Картопля (бажано молодий, середніх розмірів) – 1 кг
Печериці свіжі – 500 гр.
Цибуля ріпчаста (або шалот) – 3 шт.
Розмарин – 4 гілочки
Мелена солодка паприка – 2 ст. ложки
Оливкова олія – 4 ст. ложки
Сіль і чорний мелений перець – за смаком

Приготування курки в духовці, запечена з картоплею і грибами.

Крок 1: Готуємо курку для випічки.

Для приготування страви можна використовувати, як цілу курку, так і будь-які її частини (філе, філе, гомілки, стегна, спинки). Будь-які четвертинки чудово підійдуть для запікання. Розумно робити так: якщо це якийсь особливий випадок або свято, то можна приготувати цілу тушку: виглядає вона дуже урочисто і красиво, а в звичайний день підійде і оброблення, смачно і готується в рази швидше. Курку необхідно добре промити у воді, після чого осушити її паперовими рушниками. Далі в піалі змішуємо олію і суху мелену паприку до однорідного стану. Курку рівномірно солимо і перчимо чорним перцем, трохи втираючи дані спеції в шкірку. Далі пов'язуємо між собою ніжки кулінарною ниткою, а крила завертаємо за спинку. Коли це буде зроблено, кладемо курку на обробну дошку або в миску і змащуємо сумішшю масла і паприки за допомогою кулінарної кисті. Якщо такої у вас немає, то можна цією масою натерти м'ясо прямо руками.

Крок 2: Готуємо картоплю і гриби.

Картоплю можна запікати прямо в шкірці. Її необхідно промити, але за допомогою спеціальної щітки або грубої чистою стороною губки. Цибулю очищаємо і також миєму. Гриби замочуємо хвилин на 10 в мисці з водою, після чого промиваємо їх, а рідину зливаємо. Всі ці інгредієнти нарізаємо на 4 частини. Якщо картопля велика, то її необхідно нарізати на 6 частин. Всі ці інгредієнти змішуємо в мисці і солимо за смаком.

Крок 3: Запікаємо страву.

Курку викладаємо на решітку для гриля і відправляємо в духовку, розігріту до 200 градусів. Нижче неї необхідно обов'язково встановити піддон або деко, на який буде стікати жир з курки. Якщо решітки у вас немає, то курку викладаємо прямо на деко. Запікаємо м'ясо 30 хвилин. Після цього дістаємо піддон і укладаємо на нього картоплю з цибулею і грибами і добре змішуємо їх з жиром. Додати гілочки розмарину. Якщо курку ви готуєте на деку, то продукти викладіть навколо неї. знову Відправляємо деко в духовку і запікаємо страву з куркою ще 30-40 хвилин (може трохи більше, все залежить від вашої духовки), поки картопля і цибуля не стануть м'якими. За час випічки кілька разів гарнір необхідно перемішати, щоб він рівномірно запекался. Під час готування курку можна періодично змащувати оливковою олією. Та й для випічки гарніру, можливо, буде потрібно додаткове масло. І ще: якщо замість курки цілої ви готуєте її частини, то їх необхідно готувати на деко або у формі і відразу укладати з гарніром. Час випічки в такому випадку 40—45 хвилин в цілому.

Крок 4: Подаємо курку в духовці, запечену з картоплею та грибами.

Страва подається в гарячому вигляді. На блюдо викладаємо курку, а навколо неї викладаємо гарнір. Вже під час застілля, курка розділяється на частини і розкладається по порційних тарілках. Ароматна, з хрусткою скоринкою, вона подарує свято й насолоду кожному будинку і всім вашим близьким.