Захистити та оберегти дитину від усього! Завдання багатьох батьків, проте це не завжди закінчується позитивно. (*Як не зіпсувати життя своїй дитині*) - читайте далі.

Щосекундна варта коло дитини або ж навпаки - самостійність у всьому. Всі батьки різні та й методи виховання теж. Хтось копіює досвід ще своїх предків, хтось друзів, а інші освоюють новітні іноземні методики.

Та все таки існує основний момент - гіперопіка. Що ж варто знати про виховання?

Виховання - це захист дитини. Батьки навчають що варто робити, що ні, від чого варто утриматися, а що обов'язково потрібно уміти. Проте варто пам'ятати, що надмірно вирішуючи будь які питання можна зруйнувати життя малечі.

Рано чи пізно ми покидаємо батьківський дім та розпочинаємо самостійне життя. Вирішуємо питання, плануємо власне життя..А що робити, якщо колишні діти цього не вміють? Бо за них це вирішували інші. Ось тоді і проявляються наслідки батьківської гіперопіки.

Увесь свій час - тільки дитині. Безроздільно. У будь який час. Не дивлячись на те, що дитина може у той час бути зі знайомими, проводити час із друзями, за навчанням.

Ще одна величезна помилка - покладати великі надії на малюка, вона ж найкраща. Але щойно дитина проявляє "своє", особисте, непідвласне батькам - батьки розчаровуються, їхні мрії та очікування не реалізовуються. Найжахливіше - дитина може відчувати себе невдахою, впадати в депресію. Не те, чого ю хотіли батьки.



pic Не виховуйте "правильних" дітей - інакше вийшовши за рамки створеного батьками, дитина розгубиться у власному самостійному житті.

ТОП-4 підказки для батьків:

1. Дозволяйте дітям робити помилки

Батьки оберігають дітей від негараздів та болю. Підтримуйте, допомагайте, підказуйте, проте не за вашим сценарієм, а самостійно.

2. Приймати рішення - самостійно

Дитина повинна пізнавати світ, має мати змогу вчитись на власних помилках. Дозвольте самостійно приймати рішення. Якщо батьки дозволяють робити останнє - діти виростають впевненими та більш винахідливими. Просто спостерігаючи за чадом, ви навчаєте самостійно допомагати собі. А це обов'язково знадобиться у дорослому житті.



pic 3. Захищаючи дитину давайте їй відчуття, що ви поруч

Захист, а не підпорядкування іншим. Настане час, коли дитина сама обиратиме, а ви тільки спостерігатимете збоку. Подобається її вибір вам чи ні. Вона знати від самого малечку - її вчинки то її відповідальність.

4. "Немічність" у діях - не робіть за дитину посильні для неї справи

Турбота інколи тісно пов'язана із гіперопікою. Допомога там де не треба - не надто правильне рішення. Там де малюк може впоратися самостійно - дозволяйте! Якщо малюк просить про допомогу - тільки тоді долучайтеся.



pic Батьки, принаймні у дитинстві, бажають захистити дитину від негараздів та турбот, котрі можуть зустрітися їй у дорослому житті. Нехай цей світ не ідеальний та подекуди жорстокий, але він не стане поблажливим до вашого малюка у майбутньому. Тож не забувайте - перемагає лише той, хто сам готовий приймати виклики, не ховаючись за плечима інших.

Ми в соціальних мережах: ВК ФБ