Хто рано встає, тому Бог дає! Регулярні ранкові підйоми фактично врятували мені життя! Чесно кажучи, не знаю що б я зараз робив, якби не привчив себе прокидатися на зорі всього пару років тому. Я прокидався о 8 годині. З 9 до 18 виконував свої трудові обов’язки, а реалізація мрій залишалася на вечір. Протоптавшись таким чином пару місяців, я збагнув, що так далеко не заїдеш.

Тому застосував зовсім нехитрі, але ефективні, методи – просто розпочав прокидатися о 6 ранку. Таким чином перші дві години кожного дня (за винятком хіба що вихідних) протягом п’яти місяців виділяв на самонавчання і розвиток власної справи. В результаті за 5 місяців акумулювалося більше 200 годин плідної роботи у одному напрямку, чого більш ніж достатньо для зрушення великого кита.

Так народився Ukraine Travel Secrets і я перейшов на full time лише на себе. А там вже невдовзі виник OpenMind з супутніми проектами. І ось маховик онлайн бізнесу закрутився, а я і далі намагаюся щодня прокидатися рано-вранці.

Але можливі успіхи у підприємництві є лише однією з переваг ранішніх підйомів – мова йде про принцип Eat Your Frog in the Morning First. Також – душевна гармонія, прекрасні краєвиди, добре самопочуття, додаткова енергетика, вчасно завершені справи (я можу продовжувати). Але зараз не про це. Припустимо, що ви вже достатньо вмотивовані, хочете почати прокидатися з самого рання і чітко знаєте для чого це вам потрібно. Тим не менше, якась сила вам цього не дає зробити. Якщо так, то ця стаття саме для вас.

Відразу хочу спростувати одне із найбільш поширених заперечень, типу: “У мене інші біоритми – я сова”! Якщо насправді думаєте, що ви сова, то спробуйте обернути голову на 360 градусів. А тепер серйозно: просто перемістіться на декілька часових поясів на захід. Наприклад у Нью-Йорк, Торонто або хоча б Берлін. Магічним чином по вашому совиному біоритму почнете прокидатися раніше, чи не так?

Тому заховайте всі свої відмазки подалі. Залипання в ліжку до обіду – це ніщо інше, як сформована застигла звичка. Те саме стосується і ранішнього підйому. З цим розібралися! Отже, ось пару практичних фішок і рекомендацій, які допоможуть вам почати прокидатися вранці.

Спіть достатньо часу, щоб добре виспатися

Для більшості здорових дорослих людей нормальна тривалість добового сну повинна складати 7-8 годин. Є звичайно унікали, але я та більшість інших не з таких. Це проста фізіологія. Відповідно, якщо ви хочете почати прокидатися о 6 ранку, напрошується висновок, що варто лягати о 22-23 годині, чи не так? Ось так просто. Але ж що робити, якщо хочеться тусуватися з друзями по вечорах або ж принаймі піти з дівчиною у кіно? Читайте далі. Там є рішеня і для вас.

Мінімізуйте спокусу повернутися у ліжко

Для цього просто ставте будильник (з самого початку його ми використовуємо і так по дефолту) у такому місці, щоб для його вимкнення потрібно було встати і трохи пройтися. Бажано у сторону ванної кімнати. Інакше, якщо будильник поряд, а ви знаходитиметеся у горизонтальному положенні, то після його вимкнення ви просто вирубитеся знову. Не мені розказувати, і так самі знаєте.

Це дві базові речі, без яких нікуди взагалі, але є ще пару класних робочих фішок. Про це далі.

Регулярно влаштовуйте собі сієсту

Жителі південних країн чудово розуміють, що робить dolce vita. Сієста лайфстайл успішно практикується у багатьох країнах. Зокрема, з країн, які мені доводилося відвідувати, це сильно проявляється у Мексиці, Кубі, В’єтнамі, Іспанії та деяких інших. Той, хто мене знає трохи ближче, в курсі, що я полюбляю частенько покемарити у обід. Скажімо з 14 до 15. Година сну вдень рахується за дві години уночі, тому можна сміливо лягати опівночі і без проблем прокидатися о 6 ранку. Тусовщики, це для вас. Таким чином день розбивається навпіл і у вас є можливість прожити два життя замість одного. Скажімо, коли вхожу у такий ритм, то до обіду займаюся суто діловими справами, а після – розвагами і тусовками. Звичайно подібного розпорядку складно притримуватися, коли у вас фіксовані робочі години або йде безперервний вхідний потік людей, згідно графіку. Але ж обідньої перерви ніхто не відміняв.

Вимикайте всі монітори за годину до/після сну

Залипання перед лептопом чи телефоном вже на подушці частенько розтягується на години. Крім того, мозок просто не має як відпочити і продовжує переварювати інформацію навіть після того, як ви заснете. А ось і ще одне правило: перевірка мейлу чи соцмереж з самого ранку зруйнує 80% вашої продуктивності на цілий день. Не нехтуйте цим. Щоб рука сама не тягнулася до нашого маленького друга, просто застосуйте фішку №2 цієї статті. Відкладіть телефон і ноут подалі від ліжка, щоб підніматися за ними було складніше, ніж боротися з самоконтролем.

Заплануйте на наступний день щось цікаве

Пригадайте моменти, коли ви готуєтеся до подорожі чи якоїсь іншої неординарної події із захопленням. Магічним чином якось самі прокидаєтеся за пару хвилин до дзвінка будильника, чи не так? Так ось, наша свідомість із захопленням чекає настання наступного дня і сама підганяє тіло прокидатися раніше, щоб приступити до справи. На щастя, практично все чим займаюся, приносить мені нереальний кайф, тому питання з пошуком “справи життя” вже не стоїть. Якщо вважаєте, що у вас просто немає тієї причини, щоб прокидатися зранку, згенеруйте її. У світі більш ніж достатньо цікавих і прибуткових справ до смаку і під силу кожному.

Для початку цього достатньо. Не хочу занадто ускладнювати, хоча цю тему можна розкривати вічно. І пам’ятайте: “Якщо ви прокидаєтеся перед сонцем, то воно протягом дня йтиме за вами. Інакше вам доведеться плестися за ним”!

Джерело: ТТР

Ми в соціальних мережах: ВК ФБ