Епопея із львівським сміттям продовжується. У той час, як рівненські чиновники на словах запевняють, що галицький непотріб не потрапляє на рівненське сміттєзвалище, докази цьому надавати не поспішають.

Камери відеоспостереження, державна охорона — і все, щоб показати, як на рівненський полігон «не потрапляє» львівське сміття.

Міський голова Рівного Володимир Хомко та начальник КАТП-1728 Розстилав Кралюк в один голос переконують: все відкрито та публічно. Мовляв, готові всім надати відео з камер спостереження, що встановлені при в'їзді на сміттєзвалище, щоб переконалися самі, які автомобілі, та як туди пропускають.

Та, схоже, готові лише на словах. Адже відповідь на запит про доступ до публічної інформації від 26 грудня не надали і досі. А саме відео з камер спостереження і просила надати журналіст:

pic

pic

Нагадаємо, ще в листопаді рівняни почали розповідати, що неодноразово бачили, що на місцеве сміттєзалище заїжджають фури, на вигляд такі ж, якими возять львівське сміття до місць захоронення. Про те, що галицький непотріб туди потрапляє казали й люди, які на полігон збирають макулатуру та склотару.

Щоправда, чиновники та працівники полігону «віднікувалися» - не возять. Та, коли мова заходить про сміття, яке привозять приватні підприємці, впевненості, що воно не львівське, немає й у самих працівників звалища. Визнають, ніхто не перевіряє, які ж саме відходи ті завозять, то ж не копатися у смітті. А також додають, що здебільшого ті завозять габаритні відходи.

Хоча мер Рівного Володимир Хомко запевняє, перевіряють і копаються. У якості «алібі» наводить все теж відео з камер спостереження.

Все б нічого, якби не один момент: працівники поліції охорони мають перелік автомобілів, які можна пропускати на територію сміттєзвалища. Тобто, не виключено, що львівське сміття на рівненський полігон може потрапляти через приватних підприємців. Перевізники багатотонними фурами привозять його у Рівне . Вже тут перевантажують на “Зіли” та “Камази”. Їх подають у перелік автомобілів, якими перевозять, начебто, власне сміття. Купують спеціальні талони на захоронення відходів та вже без перешкод вивантажують на Рівне нщині . І на заваді цьому не стає й поліція охорони, яка з 1 грудня мала б контролювати автомобілі, які заїжджають на територію звалища. Список тих, яким дозволено проїзд - сміттєвози місцевих комунальних підприємств, а разом і з ними авто приватних підприємців, які, о диво! - можуть везти і львівський непотріб.

Адже за словами прес-секретаря поліції охорони Надії Мастєрової, співробітники установи забезпечують пропускний режим у нічний час і перевіряють документи водіїв, які привозять сміття.

Міські депутати пішли далі: наприкінці грудня завозити чужий непотріб на рівненське сміттєзвалище заборонили офіційно, прийнявши відповідне рішення під час засідання сесії. Та ось чи виконкуватимуть його?