(*За давньою українською народною традицією у Свят Вечір у переддень Різдва за столом збирається уся родина. І хоча Святий Вечір припадає на останній день Різдвяного посту, і всі страви повинні бути пісними, називається вона багатою вечерею, бо стіл у цей вечір багатий 12-тьма стравами.*)

У цей вечір до столу спізнюватися аж ніяк не можна. Протягом цього дня наші прадіди нічого не їли аж до самого вечора. І лише з першою зорею на небі, яка, за біблійними переказами, несе благу звістку про народження спасителя – Ісуса Христа, українці розпочинали святкову трапезу.

Традиційно на Святу Вечерю стіл прикрашали:

-Кутя

Це обрядова поминальна страва (особлива зернова каша). Готують її з немеленої пшениці, рису, вівса або ячменю та солодкої добавки – меду, цукру, родзинок, варення, цукатів, сухофруктів. Зерно в куті символізує вічне життя і достаток, а солодкість – символ райського блаженства. І, що дуже важливо - під час вечері першим пробує кутю господар!

- Борщ з вушками

- Грибова юшка

- Вареники

- Голубці

- Маринований оселедець

- Мариновані гриби

- Заливна риба

- Тушкована капуста

- Квасоля

- Узвар

- Пампушки

Рецепти приготування даних страв, Ви можете знайти http://traditions.in.ua/

Різдвяним атрибутом цього вечора є також дідух – сніп із колосків жита або пшениці, зібраних у кінці жнив.

Після вечері діти йдуть колядувати. Як правило, колядують хлопчики. Вважалося, що вони приносять удачу.

В кожному регіоні, місті чи селі традиції різні, і традиції Святого Вечора теж різняться.

На Буковині та Івано-Франківщині, наприклад, у Святвечір під стіл кладуть сіно, "щоб худоба та вівці водилися". Стіл посипають зерном, потім застилають білою скатертиною, а на кожний кут кладуть часник. Кажуть, він оберігає від злої сили та хвороб. Перед вечерею запалюють свічку за померлих і читають "Отче наш".

Другою стравою після куті на Буковині вважають густий узвар із сушениці – з груш, яблук, слив. Дехто додає чорноплідну горобину, малину, вишні. На стіл подають картопляний пісний салат із цибулею, квасолю "толочену", тобто відварену та перемелену через м'ясорубку, домашній хліб, пироги та кисіль.

Кулінарні особливості регіонів:

• На Буковині у кутю додають халву.

• На Галичині кутю варять густу, як каша, і щедро заправляють горіхами та маком.

• На Волині кутю подають і густу (без узвару), і рідку. На різдвяний стіл подають борщ із грибами, картоплю в "мундирах".

• На Івано-Франківщині до пісного борщу з грибами готують "краплики" – вареники з дрібно порізаним оселедцем, заправлені смаженою на олії цибулею. Обов'язково роблять пісні голубці з рисом, гречкою і грибами та грибну підливу.

• На Закарпатті смажать пісні деруни (без яйця), готують "галамбець" – ковбаски з кукурудзяної каші з засмаженою на олії цибулею.