Експерти не радять купувати до святкового столу червону ікру, вартість якої за 100 гр нижче 150 грн та радять звертати увагу на сорт, вид риби і дату фасування.

Під час вибору товару в жерстяній банці у споживача не так багато способів визначити хороший продукт.

Перш за все, слід пам'ятати, що у ікри не буває вищого сорту, а є тільки перший і другий. Другий сорт допускає, наприклад, змішування ікри різних видів червоної риби. Тому повинні викликати підозри як написи "вищий сорт", так і відсутність інформації про сорт використаного сировини.

Друге, на що варто звернути увагу — вид риби. Найбільше пропозицій з горбуші. Це ікра середнього розміру. Найбільша і дорога — кетова ікра. Є більш дрібні види ікри, як кажуть, на любителя, ікра форелі, нерки. Є екзотичні види кижуча і чавичі.

Для ікри, зробленої з незаморожені сировини, важлива дата фасування (серпень-вересень), яка підтверджує, що ікру зробили під час "путини", тобто лову риби під час її нересту. Але тепер ця інформація стане в нагоді тільки покупцям контрабандної російської ікри, яку можуть виробляти прямо на місці вилову риби.

Ціна в цьому році має колосальне значення. У випадках верликої кількості акційних пропозицій дуже великий ризик виявити в банку замість ікри рожеву кашку.

Виробники налагодили виробництво маленьких баночок, які по кишені майже всім. Але тут також варто бути обережним, так як в перерахунку на сто грамів продукту такий товар може виявитися дорожче звичайного.

Нарешті, після відкривання баночки треба обов'язково перевірити її вміст на наявність сторонніх предметів.

На жаль, ціна товару не завжди говорить про його якість. Тестування, проведене в цьому році, показало, що вартість 100 г ікри, яка отримала оцінку "відмінно", виявилася 182 грн, 179 грн і 143 грн. У той же час, товар з оцінкою "погано" коштував 146 грн і 125 грн за 100 г червоної ікри".

Джерело