«Їжа богів» - саме так з грецької мови перекладається слово «хурма». І дійсно, іноді вдається купити дуже смачну хурму. Як вибрати стиглий плід, який володіє приємними смаковими якостями, знають не всі. Саме для цього підготовлені представлені нижче корисні поради.

Як вибрати хурму без терпкого смаку?

Якщо хурма в`яже, це може означати тільки одне - плід не дозрів. Він не тільки неприємний на смак, але і поступається в кількості вітамінів спілому фрукту. У ньому також містяться дубильні речовини - таніни. Саме вони надають фрукту терпкий смак.

1. В першу чергу слід звернути увагу на плодові листочки. Якщо вони зелені, то смак у хурми буде терпкий, а сам плід ще не готовий до вживання в їжу. І, навпаки, якщо листочки підсохлі, то цілком ймовірно, що фрукт стиглий і його можна їсти.

2. На солодкої хурмі є смужки, що нагадують павутину, і невеликі чорні мітки поруч із плодоніжкою. Фрукт, який не в`яже, має форму серця або приплющену.

3. На хурмі можуть бути невеликі темні плями. У цьому немає нічого страшного, і такий фрукт цілком можна їсти. А ось якщо плями великі, то це пов`язано з неправильним зберіганням або транспортуванням, в результаті чого всередині плоду почалися небезпечні біохімічні процеси. Забороняється вживати в їжу таку хурму. Як вибрати плід, щоб виключити ймовірність отруєння? Не купувати фрукти з великими темними плямами.

4. Якщо хурма тверда, швидше за все, що вона незріла. Солодкий, дозрів фрукт має яскраво-оранжевий, а не жовтий колір, і м`яку структуру.



як вибрати хурму

Як вибрати хурму "корольок"?

Всупереч загальноприйнятій думці, хурма сорту "корольок" теж може в`язати. Визначити якість плода можна, розрізавши його навпіл. Якщо всередині кісточки відсутні, то покупець, швидше за все, буде розчарований. Як вибрати хурму "корольок", Щоб вона не в`язала?

Виявляється, на практиці зробити це зовсім непросто. Часто під виглядом хурми "корольок" продають плоди іншого, менш смачного сорту. Для цього фрукти поміщають на пару годин в морозильну камеру. Після того як хурма розморозиться, вона вже втратить і свій первісний колір, і смак.

Ознаки, за якими слід вибирати плоди сорту "корольок": сферична, трохи плеската форма; темно-помаранчевий коричневий колір; м`який, пружний при натисканні, плід; є кісточки; коричневі прожилки всередині; солодкий, трохи терпкий смак.

Поради щодо вибору хурми "Шарон"

Цей сорт хурми був виведений в Ізраїлі. Його особливість в тому, що плоди ніколи не мають вузького присмаку. До фруктам цього сорту застосовується метод хімічного дозрівання. За допомогою спирту та окису вуглецю танін в плодах зв`язується в нерозчинну форму. Таким способом вдається позбавити від в`язкості хурму.

Як вибрати плоди сорту "Шарон"? Ознаки такі: великий фрукт; сферична, рідше овальна форма; яскраво-оранжевий колір; твердий плід; не має кісточок (терпкість забирається штучним способом); світла м`якоть; солодкий смак.

Джерело