До 1965-го року,20 років після війни, більшовицькі окупанти не могли зрозуміти як в центрі Рівного,наче з під землі, з'являлися упівці, нападали на найбільш одіозних московських посіпак, (або- підривали пам'ятник Сталіну на Театральній площі), і зникали, наче привиди.

Коли десь близько 1991-го року в парку стався провал підземного ходу в парку ім.Шевченка, сусід знайомого колекціонера, міліціонер-пенсіонер, розповів про те , чому після 1965-го року, всі виходи з рівненських підземель більшовики забетоновували і брали підписку з будівельників про те що не розголошуватимуть де вони знаходяться.

Виявляється , рівненські упівці з дитинства добре орієнтувалися в рівненських підземеллях , ставши дорослими використовували їх з 1944-го по 1965 рік для боротьби з московськими окупантами. Конкретна кімната ,яка зараз розчищена в парку . має тиньковані стіни , явно використовувалася для житла, спочатку ченцями монастиря, (який там колись був), а потім-упівцями.

Дигери,які після 1991-го року проникали в це підземелля ,кажуть що є два розгалуження підземного ходу . Одне веде до колишнього замку Любомирських,друге- в напрямку Корця. Є виходи підземного ходу біля облдержадміністрації (в дворі Укрсоцбанку) , біля ресторану "Спорт" , і в Басовому Куті.