Пряні трави можна успішно вирощувати на кухонному підвіконні в зимовий час і істотно різноманітити асортименти зелені, наявної в продажі.

ВІЗЬМЕМО ДОДОМУ З ГРЯДКИ

Найпростіший спосіб моментально одержати пряну грядку на кухонному підвіконні - взяти кілька рослин на городі, поки не прийшли осінні заморозки. Для цього годяться багаторічні пряні рослини - чебрець, шавлія, ісоп, материнка, м'ята, меліса, котовник, чабер, а також однолітній базилік. Виберіть добре розвинені, здорові екземпляри полийте їх і пересадіть із грудкою, намагаючись не ушкодити кореневу систему, у горщики зі свіжою ґрунтовою сумішшю.

Горщик у діаметрі має бути всього на 2-5 см ширше розміру кореневої грудки рослини, інакше корені, не впоравшись із вологою, будуть підгнивати. Після пересадження, не шкодуючи, обріжте зелень, залишивши лише 3 см, у базиліка та ісопа тільки прищипніть пагони.

Естрагон вимагає періоду спокою до початку зими. Пересадіть рослину в горщик і залишіть у саду, поки листя не відімре. Перенесіть у прохолодне приміщення на кілька днів. Потім поставте на найясніше підвіконня і підживіть органічними добривами.

Із числа кімнатних рослин можна прилучити до цього ароматного співтовариства лавр шляхетний і розмарин.

ПОСАДКА ЖИВЦЯМИ

Якщо посадкового матеріалу недостатньо, використовуйте живці. Так розмножують материнку, чебрець, м'яту, шавлію, ісоп. Для вкорінення нарізають верхівкові пагони довжиною 10 см, видаляють нижнє листя і вкорінюють під обрізаною пластиковою пляшкою або прозорим поліетиленовим пакетом. Для прискорення процесу можна опудрити кінчики Кореневином або витримати в розчині Циркону (4 мл на 1 л води) протягом 14 годин. Гарне освітлення, досвічування фітолампами значно прискорює процес укорінення. Цей спосіб дозволяє одержати молоді, добре облиствені рослини від материнських, які в нижній частині вже встигли здеревіти і дадуть мало запашної зелені.

ВИГОНКА КОРЕНЕПЛОДІВ І ЦИБУЛЕВИХ КУЛЬТУР

А як же обійтися без петрушки? Її, а також селеру і пастернак, восени викопують, обрізають зелень, а коренеплоди поміщають, засипавши піском, на зберігання в підвал з низькою позитивною температурою (+1...+3°С). З листопада по березень партіями висаджують у глибокі горщики під невеликим нахилом, у міру відростання зелені один раз підживлюють. Можна використовувати для посадки й покупні коренеплоди з неушкодженою верхівковою брунькою. Зелень відростає протягом місяця.

Цибуля. Дрібний вибірок, що залишився після збирання врожаю цибулі, або цибулю, що почала проростати при зберіганні, можна виганяти на перо у воді або в ґрунті до самого літа. Годиться для цього й сівок, який саджають у неглибокі контейнери після попереднього замочування. Кожна посадка дозволяє мати зелене перо протягом декількох тижнів.

Часник. Зубки часнику саджають на глибину 3-4 см для одержання молодої зелені, що буде готова вже через 3 тижні. Можна використовувати навіть зів'ялі або трохи зіпсовані, поступово підсаджуючи їх у горщики до іншої зелені.

ПОСІВ НАСІННЯ

Нарешті, деякі рослини можна посіяти. Незважаючи на те, що найбільш сприятливий час для кімнатних посівів наступає навесні, зі збільшенням кількості світла, знайдеться чимало культур, які легко сходять, непогано розвиваються при кімнатній температурі і недоліку світла в зимовий час. До них належать крес-салат, листяна або салатна гірчиця, кервель, огіркова трава або бораго, перила та інші.

УМОВИ ВИРОЩУВАННЯ

Узимку на підвіконні через роботу опалення буває дуже сухо, тому вже на етапі вибору горщиків урахуйте, що в глиняних ґрунт буде підсихати швидше, ніж у пластикових, тому вони годяться більше для засухостійких культур (чебреця, шавлії, наприклад).

Покупні ґрунти для овочевих рослин складаються, в основному, з торфу й піску і погано втримують вологу. Для того щоб позбутися цього недоліку, необхідно додати до нього городнього суглинку або компосту. Ще непогано підмішати 1 г сухого гідрогелю (1/4 ч. л.) на кожний літр субстрату. Гідрогель зручніше використовувати саме сухий - після поливу він розбухне і заповнить недолік ґрунту. Така добавка дозволить скоротити частоту поливів до 2-3 разів на місяць і полегшить догляд.

Пересадження рослин із саду в кімнатні умови приховують небезпеку переселення разом з ними хвороб і шкідників, які можуть поширитися й на кімнатні рослини. Майже напевно ви занесете, принаймні, попелицю. Тому необхідно в процесі пересадження промити надземну частину рослин зеленим милом, розбавивши 100 мл на 5 л води. Це екологічно чистий засіб, котрий має одночасно інсектицидну й дезінфікуючу дію. Субстрат у горщику пролийте розчином біологічного препарату Фітоспорина-М замість стерилізації ґрунту парою.

Після обробки й посадки влаштуйте травам "карантин", ізолювавши їх від кімнатних рослин не менше ніж на 2 тижні. Втім, його й так не минути, оскільки рослини небажано з осінньої прохолоді відразу ж поміщати в тепло, інакше зелень підсохне. Спочатку поставте горщики з рослинами на засклений неопалюваний балкон або на веранду будинку, а через 2 тижні занесіть усередину.

Установлено, що для того, щоб рослини виробляли більше ефірних олій, їм необхідно як мінімум 5 годин прямого сонця на день. Оскільки в зимовий період його практично немає, недолік світла заповнюють рівномірним досвічуванням спеціальними фітолампами або звичайними люмінесцентними лампами-трубками протягом 14 годин на день.

Крім гарного освітлення, необхідно забезпечити вологість повітря. Для цього придатні будь-які прийоми, використовувані при вирощуванні кімнатних рослин - від піддонів, наповнених гравієм або керамзитом, і на 1 см наповнених водою, до побутових зволожувачів повітря. Гарна вентиляція, приплив кисню також необхідні рослинам, доведеться тільки захищати їх від потоку морозного повітря.

Для більшості пряних трав комфортна температура +18…+22 С, уночі дуже бажане зниження до +15°С. Догляд звичайний, як за кімнатними рослинами. Періодично потрібно влаштовувати травам душ, щоб змити пил з поверхні листових пластинок. Особливість, мабуть, тільки одна. Вирощуючи рослини заради зелені, не потрібно боятися щипати і зрізати її - трави відростуть знову. Спробам цвітіння потрібно перешкоджати, зрізуючи суцвіття. А щоб ріст вегетативної маси йшов активніше, кожні 1,5-2 місяці (а особливо - після зрізання), бажаним є підживлення органічними добривами.

Джерело