Підбірка рекомендацій і порад від фахівців з продуктивності, тайм-менеджменту та самоорганізації.

Передсвяткові грудневі дні - можливо, найбільш чудова пора року, але також і найбільш завантажена. Швидше за все, у вас накопичилися різні соціальні зобов'язання, а також маса справ поза офісом. Як же з усім цим впоратися, не жертвуючи продуктивністю на роботі? Цілком можливо досягти своїх цілей, дотримати дедлайни і залишити клієнтів задоволеними, вважає консультант по продуктивності Пеггі Дункан. Це просто справа часу і правильного управління завданнями.

Ось шість ідей, які допоможуть бути продуктивними на роботі в сезон свят.

1. Вселити в роботу дух свята

Поставте перед собою кілька цілей, яких ви хочете досягти до кінця року, потім розділіть їх на 25 конкретних завдань, пропонує професійний консультант по самоорганізації Ліза Зеслоу. «Використовуйте адвент-календар, щоб порадувати себе, коли ви долаєте новий етап», - говорить вона.

Крім того, будьте як Санта - складіть списки і перевірте їх двічі, каже Зеслоу. Наприклад, заздалегідь заплануйте свої святкові приготування, щоб повністю зосередитися на роботі після цього. «Якщо ви постійно будете шукати в інтернеті ідеї подарунків, намагаючись закінчити річний звіт, то не досягнете успіху в жодному із завдань», - говорить вона.

2. Визначтеся з установками на свята

Заздалегідь вирішіть, як ви хочете провести святкові дні, радить Пітер Брегман, автор книги «Чотири секунди: час, який потрібен, щоб замінити контрпродуктивні звички на ті, що дійсно працюють».

«Ви хочете проводити час з сім'єю, не відволікаючись? Ви хочете приділяти всього 30 хвилин в день для перевірки електронної пошти і не думати про роботу решту часу?»- Запитує він. Визначтеся з тим, чого ви хочете, і сформулюйте свої наміри. Потім попрацюйте над умовами, які допоможуть вам здійснити задумане. «Якщо ви хочете провести час з сім'єю, залиште ваш комп'ютер і телефон. А якщо це неможливо, вимкніть в телефоні електронну пошту», - каже Брегман.

3. Вирішіть, що ви не хочете робити

Просто скажіть «ні» речам, які ви не хочете робити, каже Карсон Тейт, автор книги «Працювати просто». Наприклад, ніяких святкових вечірок на передноворічному тижні, ніяких інформаційних розсилок в стилі «ось і кінець року», ніяких Санта Клаусів в офісі.

«Хто говорить, що ви повинні робити все ?, - запитує вона. - Ви не повинні. Відкиньте почуття провини, коли ви говорите «ні». Кожен раз, коли ви говорите чомусь «так», ви говорите «ні» чомусь ще». Замість цього скажіть «так» речам, які приносять вам радість, а не тим, які висмоктують з вас енергію і перетворюють вас в Скруджа, радить Тейт.

4. Підтримуйте розумний темп

Не піддавайтеся божевільному темпу просто тому, що це - свята, каже Ендрю Меллен, автор книги «Наведіть порядок у вашому житті». «Я зберігаю досить зосередженості, щоб підтримувати мій звичайний ритм роботи незалежно від того, що відбувається навколо мене, - каже він. - Це дозволяє мені виконувати роботу і насолоджуватися відпочинком, замість того, щоб мчати кудись вдень і вночі».

5. Використовуйте вільний час раціонально

Коли багато людей їдуть у відпустку, у вас стає куди менше зустрічей і дзвінків. Використовуйте цей час для тих справ, до яких постійно не доходять руки. Наприклад, наведіть порядок на столі, сплануйте зустріч нового року, радить Лорі Марреро, автор книги «Дієта безладу». «Разом з керівництвом влаштуйте в офісі суботник, з обов'язковою участю для всіх, - пропонує вона. - Одягніть джинси, замовте піцу, підготуйте додаткові подрібнювачі і сміттєві корзини, і - вперед».

Також цей час можна використовувати, щоб вивчити щось нове, що допоможе вам досягти успіху в роботі, додає Дункан. «Наприклад, ви можете дізнатися більше про програмне забезпечення, яке використовуєте щодня, - каже вона. - Тоді в новому році ви зможете працювати ефективніше».

6. Використовуйте святкові вечірки як стимули

Святкові вечірки не завжди перешкода для роботи. Навпаки, вони можуть стати відмінним генератором продуктивності, якщо ви використовуєте їх в якості стимулів, вважає Елізабет Грейс Сондерс, автор книги «Три секрети ефективного вкладення часу». «Поставте собі певні цілі, наприклад,« Як тільки я закінчу з презентацією, я зможу відправитися на вечірку », - говорить вона. - Бажання потрапити на захід якомога швидше допоможе вам сфокусуватися і закінчити роботу швидше

Джерело: ТТР