14 грудня о 19:00 в креативному центрі «Відкритий офіс» відбудеться показ першого художнього фільму про депортацію кримських татар «Хайтарма».

Захід проходить в рамках Марафону написання листів від Amnesty International.

«Марафон написання листів», який приурочується до Дня прав людини (10 грудня) та проводиться протягом 2 тижнів до зазначеної дати та тиждень опісля. Під час проекту люди в усьому світі писатимуть листи на підтримку конкретних осіб, чиї права були порушені. Серед таких осіб є й громадянин України – Ервін Ібрагімов, член виконкому Всесвітнього конгресу кримських татар, якого викрадено на території Криму та доля якого до цих пір невідома.

Про фільм: Хайтарма (від крим. Qaytarma — повернення) перший кримськотатарський повноформатний художній фільм і перша художня картина про депортацію кримських татар. Фільм режисера Ахтема Сейтаблаєва, присвячений періоду в історії кримськотатарського народу. Фільм заснований на реальних подіях, що відбулися в травні 1944 року, - депортації кримських татар. Головний герой картини - військовий льотчик-винищувач, гвардії майор, двічі Герой Радянського Союзу Амет-Хан Султан (актор - Ахтем Сейтаблаєв).

Прем'єра фільму відбулася 17 травня 2013 року в Сімферополі. Фільм отримав неоднозначну реакцію, а його прем'єра почалася зі скандалу.

Місце показу у Рівному: креативний громадський центр "Відкритий офіс", 162 аудиторія НУВГП, вул. Соборна 11, Рівне .

Вхід вільний.

pic

pic