Кожного року в Україні 14-го грудня відзначається День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Тому, що саме 14 грудня - день завершення будівництва саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС.

Дата 14 грудня, коли відзначається День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, не пов'язана безпосередньо з процесом спорудження об'єкта "Укриття" над пошкодженим аварією блоком ЧАЕС. Однак саме в цей день в центральних виданнях СРСР з'явилося Повідомлення ЦК КПРС і Ради міністрів про те, що "саркофаг" побудований і надійно вкрив зруйнований енергоблок.

Велика частина робіт була виконана з моменту аварії і аж до 1987 року. У подіях взяли участь близько 240 000 чоловік. Загальна кількість ліквідаторів (включаючи наступні роки) склала близько 600 000.

Нагадуємо, що 26 квітня 1986 року, на Чорнобильській АЕС, недалеко від Києва, сталася Чорнобильська аварія.

За свідченнями очевидців, в цей час відбулося два потужні вибухи з руйнуванням частини реакторного блоку і машинного залу, на енергоблоці № 4 ЧАЕС виникла пожежа. До 15-ї години того ж дня було достовірно встановлено, що реактор зруйнований, а з його розвалу в атмосферу надходить величезна кількість радіоактивних речовин (всього було викинуто близько 520 небезпечних радіонуклідів, 190 тонн радіоактивних речовин).

В результаті аварії сталося найсильніше радіоактивне зараження в радіусі 30 кілометрів. Вибух був настільки потужним, що забруднення тій чи іншій мірі інтенсивності поширилося на значні ділянки території Радянського Союзу (насамперед, України, Білорусії, Росії) - на площі 160 тис.кв.км. Понад 400 тис. Осіб були переселені.

Завдяки мужності ліквідаторів наслідків катастрофи, аварія була локалізована. Однак багато хто з ліквідаторів наслідків катастрофи позбулися життя або втратили здоров'я і страждають від наслідків опромінення донині.

Ідея Дня ліквідатора полягає в тому, щоб ще раз нагадати суспільству про проблеми ліквідаторів-чорнобильців. Тільки перші 5 тисяч з тих, хто ліквідовував аварію, офіційно стали називатися ліквідаторами, отримавши відповідні посвідчення, а з 1992 року всім іншим видавали «корочки» постраждалих від чорнобильської катастрофи.

В даний час проходять протести чорнобильців. Вони нагадують, що держава взяла на себе обов'язок відповідати за ліквідацію наслідків аварії на ЧАЕС. Держава повинна забезпечувати соціальний захист людей. Люди кажуть, що вони були на ліквідації наслідків, вони отримували відповідні гарантії від держави, що вона сьогодні дасть можливість їм дбати про своє здоров'я, купувати ліки.