ICTV в "Секретному фронті " ,на минулому тижні, показав сюжет про успішних розвідниць УПА , в основному-галичанок. Та не менш успішними були і упівки-рівнянки.

Наприклад,ця що на знімку. В повстанській пісні "Друже Ковалю "(з якої москалі зплагіатили свій " Поручик Голіцин") згадується " Уже котрий тиждень чекаємо грипсу,".

Грипс- термін-не медицинський, а суто мілітарний. Ним називався вузенький продовгуватий шматочок цигаркового паперу, з неохідною повстанським підрозділам секретною інфою ,написаною на ньому. Якраз його і носили дівчата-розвідниці,і в випадку загрози арешту мали його негайно проковтнути.Ця упівська розвідниця на псевдо "Коротка",навіть коли вийшла заміж,виглядала як дівчинка-підліток.

Тому могла вільно проходити повз енкаведистів, не викликаючи підозри ,і жодного разу не втратила грипс ,який переносила. А от її родич, брат чоловіка на псевдо " Рубайло", загинув ,потрапивши в більшовицьку засаду ,через перехвачений енкаведистами його грипс. Він був вчителем і мав дуже каліграфічний почерк,який і видав його. До речі, в сюжеті ICTV розвідниця-галичанка називала грипс іншим словом.