Страви, приготовлені зі столового буряка, легко впізнати за гарним бордовим кольором. Правда, іноді він набридає, і тоді ми починаємо відвертати ніс від цього корисного овочу. На щастя, буряк існує в різному обличчі. Якщо вам час від часу хочеться різноманітити овочевий стіл, зверніть увагу на сорти буряка альтернативних розцвічень.

РОСЛИНА-ХАМЕЛЕОН

У тканинах буряка будь-якого сорту міститься безліч різноманітних рослинних пігментів (своєрідних барвників). Але в більшості сортів ця палітра «забивається» темно-червоним кольором і не видна: точно так само різнобарвні компоненти вінегрету або борщу зрештою офарблюються в бурякові тони. Проте в буряка є сорти не тільки з бордовими або вишневими коренеплодами, але також із золотавими, білими або смугастими. Існує буряк, що змінює колір у міру дозрівання від білого до червоного. Оригінальне розфарбування може бути не тільки у корінців, але й у вершків - черешків і листя. Тому грядка з такими сортами буде виглядати дуже оригінально й ошатно.

БУРЯК-СЮРПРИЗ

Дуже цікавий сорт “Chioggia”. Його яскравий круглий коренеплід має оранжево-червону шкірочку та блискуче темно-зелене листя з рубіново-червоними черешками. Зате усередині виявляється цікаве чергування червоних і білих кілець. У міру дозрівання червоні кільця розширюються, білі звужуються, а при готуванні весь коренеплід стає ніжно-рожевим. Зовнішньому вигляду відповідає й смак - солодкий, ніжний і соковитий. Такий буряк, просто відварений і нарізаний поперек кружальцями або уздовж (серденьками), прикрасить будь-яку страву.

ЛІТНЯ РАДІСТЬ

Різнобарвні сорти вирощують абсолютно так само, як і традиційні. Єдине, що потрібно відзначити, - усі вони, як правило, мають короткий строк вегетації. Це ще один напрямок селекціонерів XXI століття - виведення літнього буряка (і кольорового, і звичайного червоного теж) - так звані бебі-сорти. Їхні достоїнства в скоростиглості, невеликому об'ємі коренеплоду, який можна швидко приготувати (довга термічна обробка руйнує багато корисних речовин буряка), і в ніжній м'якоті, яку вживають навіть сирою.

ЧИСТЕ ЗОЛОТО

Сорт “Burpee's Golden” уперше згадується в англійському каталозі насіння в 1828 році. Але вчені впевнені: цей жовтий коренеплід, дуже соковитий і смачний, вирощували в Середземномор'ї здавна. На нашому ринку досить часто зустрічається насіння жовтого буряка. Його продають під назвами “Золота куля” або “Золотий глобус”. Один із найстаріших сортів жовтого буряка - “Burpee's Golden”. Його слабке місце - низька схожість насіння, тому його рекомендується сіяти частіше. Сорт назвали “золотим” не випадково: його яскрава м'якоть буквально світиться, а навіть якби це було не так, він заслужив своє ім'я за багатий склад корисних речовин і прекрасний смак.

Гарний і сорт “Boldor” з апельсинового кольору шкірочкою та “сонячною” м'якоттю. Його жовті черешки ефектно контрастують із яскраво-зеленим листям. Це вже поліпшений золотий буряк: схожість його насіння вища, коренеплоди більш вирівняні за розміром. М'якоть смачна, солодка, молоде листя їдять у сирому вигляді, готують на парі або обсмажують.

“Golden Detroit” - досить рідкий різновид популярного сорту “Detroit” c золотавою м'якоттю та відмінним смаком. На відміну від інших сортів його дорослі коренеплоди не грубіють і не втрачають сік при ушкодженнях. Листочки можна збирати протягом усього сезону і використовувати як шпинат. “Golden Detroit” стійкий до стрілкування і добре зберігається.

БІЛИЙ ОДЯГ

Один з великих плюсів білого і жовтого буряка, що оцінить кожна господарка: він не офарблює руки при готуванні і не залишає плям на одязі. Один із найбільш популярних у Європі сортів білого буряка “Albina Vereduna” (іноді його продають під назвами “Albino”, “Albino White” або “Snowhite”). Крім солодкого білого коренеплоду він цікавий ще й гарним хвилястим листям. Звичайно, для борщу він не годиться, зате збагатить будь-який суп і пюре приємним м'яким смаком, підійде і як гарнір до птаха та риби. Листя цього сорту не тільки декоративне, але й містить багато вітамінів і мінеральних речовин, тому його теж використовують у їжу.

Набирає популярність і сорт “Yellow Cylindrical” - його коренеплід у формі циліндрика зовні жовтий, а от м'якоть біла, смачна й соковита.

Джерело