В Рівному демонструватимуть документальні фільми про права людини Відкриті безкоштовні покази фільмів у рамках 13-ого Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA можуть відвідати рівняни та гості міста впродовж чотирьох днів з 5 по 8 грудня в Рівненській обласній універсальній науковій бібліотеці.

В понеділок, 5 грудня, демонструватиметься стрічка «Десять секунд». В основі фільму лежать події, що є наслідком обстрілу житлового кварталу «Східний» міста Маріуполь 24 січня 2015 року. Обстріл вівся із систем залпового вогню «Град» з боку території, окупованої проросійськими бойовиками. Це стрічка про людей і про місто, що загублене в часі та просторі. Про те, як швидко може змінитися життя, й про те, як навіть після непоправного є речі, які лишаються незмінними.

Наступного дня, 6 грудня, можна буде переглянути три кінострічки із циклу «Енциклопедія Майдану» режисера Сергія Лисенка: «Крим SOS», «Євромайдан SOS» та «Канцелярська сотня». В них розповідається про три масштабні громадські ініціативи, які виникли як реакція небайдужих людей на події, що відбулися під час Революції Гідності.

В середу, 7 грудня, глядачі побачать фільми «Остап» і «Люди, які прийшли до влади». У першій стрічці йдеться про двох братів: один з них у Львові вдома, інший – у полоні в Донецьку, лежить у лікарні після останніх боїв за донецький аеропорт. Вони обидва вірять, що ще зустрінуться. А друга розповідає про розвиток подій у березні-квітні 2014 року на іншому боці лінії вогню, у так званій «ДНР». Вона зображує деградацію соціального протесту до збройного повстання, яке значною мірою підтримувалося прихованим іноземним вторгненням.

І на завершення в четвер, 8 грудня, демонструватиметься канадська стрічка «Девід і я». Це безкомпромісний і болісний документальний фільм про незвичайну дружбу між засудженим убивцею та молодим режисером. Девід МакКаллум провів за ґратами вже 29 років свого довічного ув’язнення. Попри існування безлічі доказів, які можуть виправдати його або принаймні спонукати до перегляду справи, режисеру Рею Клонскі та команді волонтерів не вдається протистояти системі правосуддя, яка не збирається виправдовувати помилково засуджених. Коли після результатів ДНК-тесту та появи нового підозрюваного команді здається, що вони нарешті за крок до відновлення справедливості, боротьба насправді тільки починається.

Всі відкриті покази відбудуться в Рівне нській обласній універсальній науковій бібліотеці за адресою: м. Рівне , вул. Короленка, 6, 2-ий поверх.

Початок кожного показу – 17:00.

Нагадаємо, що Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA – неполітичний і некомерційний. Регіональним організатором фестивалю, який уже вчетверте проводитиметься на Рівне нщині , є РОГО «Комітет виборців України». Партнерами є Головне територіальне управління юстиції в Рівне нській області, управління Державної пенітенціарної служби в Рівне нській області, регіональний координатор із зв’язків з громадськістю Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Рівне нська обласна універсальна наукова бібліотека.

Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA проходить за підтримки Посольства Швеції в Україні. Повідомляє інформаційний відділ РОГО КВУ.

pic