Дерев’яна підлога з часом може потріскатись і покритися щілинами, крізь які в приміщення може проникати холод. Виправити цей недолік допоможе банальне утеплення. Терміни та витрати визначаєте ви. Те ж саме стосується і матеріалів.

Вивчення ринку

Будівельні гіпермаркети пропонують широку палітру матеріалів для утеплення – як натуральних, так і штучних. До ваших послуг:

скловолокно; корковий утеплювач; пінопласт; керамзит; ековата тощо.

Кожен матеріал, в залежності від своїх характеристик, може бути наливним, рулонним та насипним. Основний ефект досягається за допомогою лаг і ґрунту, тому можна використовувати будь-який утеплювач зі списку вище, співвідносячи його максимальну товщину з висотою стелі приміщення.

Інструменти

Отож, матеріали закуплені. Прийшов час готувати інструменти для того, щоб свердлити, прибивати чи наклеювати утеплювач. Стандартний набір складається з:

дрилю з комплектом насадок; шурупокрута; будівельного міксера для приготування суміші; рубанка; лобзика; пилки.

Цей список лише приблизний. В залежності від вибору матеріалу деякі елементи з переліку можуть варіюватись або замінюватися іншими інструментами. Будьте до цього готові.

Утеплення керамзитом.

Щоб утеплити підлогу, особливо в старому домі, рекомендується провести цю операцію в два етапи - спочатку зробити чорнову підлогу, а потім покласти чистову.

Чорнова підлога являє собою дошки, які потрібно встановити врівень, а опісля покрити шаром піску або керамзиту. Насип вирівнюється, після чого на нього накладається папір чи картон. Вони створюють достатню вентиляцію, запобігаючи ряду руйнівних процесів.

Основна підлога кладеться таким чином, щоб між нею та картоном утворився проміжок близько трьох сантиметрів. Після цього він покривається будь-яким обробним матеріалом - як правило, фарбою.

Цим способом користувались ще наші бабусі та дідусі. Єдиний недолік такої конструкції - термін служби керамзиту обмежений, тому після певного часу в приміщенні знову похолоднішає. На щастя, у даного методу існує багато гідних альтернатив, які ми розглянемо далі.

Утеплення дерев’яної підлоги пінопластом.

Пінопласт – екологічний і бюджетний утеплювач, який можна застосовувати практично всюди. Процес утеплення ним помітно відрізняється від описаного вище.

В першу чергу виносимо все з кімнати і демонтуємо старе покриття до чорнового шару. Проводиться ліквідація сміття, замазування всіх щілин і заміна гнилих елементів опалубки.

Із кроком в 70 сантиметрів набиваємо лаги, до яких знизу підшиті щити. Заглиблення між ними заповнюємо пароізолятором – плівкою. Її легко приєднати до лагів звичайним будівельним степлером.

Тепер спираємо на щити нижньої частини лагів плити пінопласту нахлистом. Місця стику склеюємо скотчем. Після завершення роботи з пінопластом накриваємо отримані шари будь-яким гідроізоляційним матеріалом. Фінальним акордом стане настил чистових дошок і нанесення на них декору.

Схожим чином здійснюється утеплення дерев’яної підлоги деякими теплоізоляторами, серед яких – мінеральна вата. Якщо ви все зробили правильно, тепло у вашому домі поселиться надовго.

Інформує Budzon.