Для деяких дачників підзимовий посів томатів може стати справжнім порятунком: відпаде необхідність вирощувати величезну кількість розсади, звільниться місце на підвіконні і час для інших корисних справ.

ПЕРЕВАГИ ПІДЗИМОВОГО ПОСІВУ ТОМАТІВ

За своєю суттю будь-який посів насіння під зиму - це копіювання природного процесу, що по-науковому називається стратифікацією насіння. Адже як відбувається в природі? Насіння ніхто не закопує, воно падає на поверхню ґрунту, всю зиму лежить під снігом, а навесні поталі води захоплюють його у землю на оптимальну для проростання глибину.

З такого насіння, що пройшло загартування снігом і морозами, виходять міцні, здорові кущі, які набагато стійкіші до перепадів температур і до хвороб, у тому числі й до ненависної фітофтори. Звісно ж, зі здорового куща й урожаю буде більше. Практика показує: «зимові» помідори плодоносять до перших заморозків. А на теплих грядках під товстим шаром мульчі вирощені посівом під зиму кущі томатів дають гарний урожай навіть у дощове, прохолодне літо. І без усяких теплиць!

ПІДЗИМОВИЙ ПОСІВ ТОМАТІВ ПІД СОЛОМУ

Найцікавіше, що для підзимових посадок томатів краще брати не насіння, а цілі помідори. Можна заздалегідь відібрати кілька гарних плодів з сильних кущів, можна просто «забути» у теплиці кілька червоних томатів до кінця жовтня.

Потім підготовляють лунки близько 15 сантиметрів глибиною. На дно кладуть по жмені перепрілої соломи й цілу помідорину (до речі, можна саджати й квашені, і солоні помідори, якщо вони були зроблені без оцту). Лунку до верху засипають соломою, а потім зверху товстим шаром будь-якої мульчі.

Справа зроблена. Залишаємо помідори в такому виді до весни. Коли зійде сніг, можна про всяк випадок прикрити посадки укривним матеріалом, щоб молоді росточки не потрапили під заморозки. Приблизно через тиждень після вкриття від кожної помідорини можна чекати від 7 до 25 сіянців. Вони будуть рости великою купою.

Залишається тільки акуратно їх розділити та розсадити на постійне місце. На самому початку шляху «озимі» помідори, звичайно, будуть менше привезеної з будинку розсади. Але за місяць вони легко наздоженуть і переженуть розсадні.

ПІДЗИМОВИЙ ПОСІВ ПОМІДОРІВ НА КОМПОСТ

Хто пробував робити компост у домашніх умовах, той знає: якщо у відходах були гнилі помідори, потім чекай томатної навали. Насіння помідорів буде проростати з неймовірною швидкістю і завзятістю скрізь, куди потрапила хоч жменька «кухонного» компосту.

Чому б не скористатися цією дивною спрагою життя та живучістю томатів у своїх цілях? Можна спеціально посадити помідори в компост.

Якщо у вас на ділянці є компостна купа - відмінно, якщо ні, можна зробити спеціальну грядку метр на метр і закласти в неї відро компосту. В іншому агротехніка підзимової посадки ще простіша, ніж у солому. Зверху на компост викладаються цілі помідори, злегка присипаються землею і накриваються гілками, бадиллям, лапником для страховки. Хоча за великим рахунком можна нічим не накривати.

За зиму м'якоть помідорів перегниє, а насіння саме поглибиться в ґрунт. Навесні сніг зійде, і коли ґрунт достатньо прогріється, насіння почне прокидатися і сходити. І в цьому випадку не зайвим буде прикрити молоді сходи агроволокном для захисту від заморозків. Якщо сходи заважають на компостній купі, після появи першого справжнього листочка можна пересадити їх у тимчасовий розсадник, а пізніше вже підрослі кущики висадити на постійне місце.

Джерело