З шинами, плакатами, зверненнями і документами прийшли мешканці сіл Оржів, Зоря і Грабів, Рівненського району до будівлі РДА. Таким чином люди вимагають примусити тамтешнє агропідприємство припринити викидати відходи від свиней під їх будинки та захоронювати тварин поблизу населених пунктів.

Кажуть, що налаштовані рішуче і вимагають від керівництва району конкретних дій, інакше хочуть відправити у відставку голову РДА Володимира Пилипчука. А, щоб показати, що не жартують — ненадовго перекрити дорогу на вулиці Соборній поблизу будівлі РДА.

Мешканці розповідають, що проблема тягнеться вже впродовж трьох років. За цей час лише чули обіцянки, а ніяких дій, щоб вирішити ситуацію не помітили.

pic За словами одного з мешканців Віктора Бегея, відходи від свиней підприємство вивозить і викидає поблизу їх будинків.

- Запах навколо просто нестерпний. Особливо влітку, ані вікна відрити не можна, ні з будинку не вийти. Це потрібно припиняти, бо підприємство просто травить людей. Ми ж вимагаємо, щоб відходи вивозили не менше, аніж за 2 кілометри від населених пунктів, - розповідає чоловік.

pic У свою чергу Володимир Пилипчук каже, що про проблему йому відомо і в установі шукають шляхи її вирішення. Звинувачення у свій бік називає безпідставними.

Представники ж підприємства запевнили, що відходи вивозитимуть за межі населених пунктів у поле.

Люди ж кажуть, що чують про це не вперше і нагадують, що підприємство влаштувало ще й “свинячий могильник” поблизу Оржева.

- Якби підприємство не порушувало закон і працювало в визначених межах, то проблем би не було. Поки що ж ми бачимо протилежне. Більше того, якщо у 2014 році підприємство задекларувало, що здало на утилізацію 3,5 тисячі кілограм свиней, що померли, то в 2015 — 2016 роках вони не задекларували жодної тварини. Що ж виходить — за два роки свині не вмирали? Просто їх вирішили закопувати навколо Оржева, а це все йде в землю, у воду, що ми пємо з криниць, ми цим дихаємо, - нарікає Віктор Бегей.

pic Самі ж представники підприємства це спростовують, але аргументів на своє виправдання не наводять.

Хто ж винен і що робити продовжує вирішувати спеціально створена комісія щодо вирішення цього питання. Озвучити своє рішення обіцяють через 5 днів.

pic