Глиняний посуд з давніх віків використовувася ще нашими предками і досі вірно слугує господиням, але в останній час у світі з’явилося так багато нових видів посуду: металевого, скляного, пластикового.

Тому ми вирішили навести усі за та проти використання глиняного посуду на сучасній кухні.

Чому слід використовувати глиняний посуд

- Глиняний посуд виготовляється з натуральних матеріалів, що зменшує шкоду для здоров'я.

- Однозначним фаворитом завдяки своїй стійкості до температур залишається глина. Посуд з глини найкраще підходить для запікання в духовці або мікрохвильовій печі.

- Глиняний посуд також хороший тим, що довго нагрівається і повільно остигає, тому велика чашка з кришечкою може послужити термосом або зберегти напій холодним навіть при жаркій погоді.

- Ще одна перевага такого посуду в тому, що завдяки глині можна продовжити термін зберігання як сирих продуктів, так і готової їжі.

- Значною принадою глиняного посуду є те, що в ньому їжу можна готувати практично без використання жиру.

- Глиняний посуд не тільки зручний, він ще й дуже красивий, тому прикрасить будь-яку кухню.

Єдиний недолік використання глиняного посуду - це те, що глина добре вбирає сильні запахи та аромати, які не зникають навіть після ретельного миття посуду (це особливо стосується різних приправ, що мають сильний специфічний аромат). Якщо Ви приготували страву і додали в неї багато приправ то їх аромат буде відчуватися навіть коли ви потім приготуєте в цьому горщику наступну страву. Тільки після декількох разів використання посуду він зникне.

По тій же причині не можна використовувати для миття горщиків хімічні засоби з різкими запахами. Увібравшись у глину, ці засоби можуть зіпсувати готову страву, що може завдати шкоди здоров'ю людини. І якщо погано висушити або протерти глиняний посуд після миття, то на ньому може з'явитися цвіль.