"Ця діяльність - не оплачувана робота. Готова й надалі активно працювати, вкладаючи свій час та вміння задля їх досягнення".

ДОВІДКА: Оксана Майборода має юридичну освіту зі спеціалізацією екологічне право. Навчаючись на старших курсах, почала працювати в природоохоронній громадській організації у Києві. У 2011 році переїхала в Рівне . У той час рівненський Екоклуб починав новий зелений проект «Увімкни сонце – живи комфортно», до якого запросили Оксану. Так, до 2015 року Оксана Майборода здійснювала загальну координацію цього великого проекту, де займалась популяризацією сонячної технології нагріву води та навчала виготовленню сонячних колекторів охочих. Також вела кілька менших екологічних проектів. Влітку 2015 року долучилась до команди рівненського осередку політичної партії «Сила Людей». Восени 2015 року разом з друзями створила громадську організацію «Зелена Альтернатива» для реалізації еко-ідей, а саме: у Рівному розвивати громадську ініціативу з озеленення міста «Сад історій», також створюється соціальне підприємство з виготовлення та установки сонячних колекторів GoSolarUA. Також з весни 2015 року учасниця групи інструкторів з тактичної медицини та співзасновниця Громадської організації "Рівне -Такмед", що на волонтерських засадах займається навчанням військових та цивільних надавати необхідну медичну допомогу в умовах бойових дій.

************************************************************************

Напрямок в громадській діяльності? Яка мета і цілі? Перш за все, це природоохоронна діяльність з метою збереження довкілля і його покращення для майбутніх поколінь. Основна ціль діяльності – це покращити умови життя людей і зменшити впливи на довкілля. Наприклад, наша ініціатива "Сад історій" у Рівному покликана озеленити місто, так як зелені насадження відіграють дуже важливу роль для міського клімату та здоров’я людей. Але не достатньо лиш саджати дерева, необхідне комплексне налагодження роботи комунального господарства у сфері озеленення та благоустрою. Наразі це можливо лише завдяки громадському впливу та нагляду, що ми й робимо. Показова історія з парком на Грабнику біля ПДМ, який «занедбала» міська влада. Громадські активісти не тільки актуалізували проблему збереження цього парку, а й, скориставшись можливістю бюджету участі, подали відповідний проект для відновлення його інфраструктури. Рівняни своїм голосуванням за цей проект показали, на скільки потрібен парк місту. Ціль створення соціального підприємства GoSolarUA - це розвиток зеленої енергетики в Україні, а також зменшення енергетичної залежності, особливо, для тих, хто не має фінансових можливостей придбати сонячні установки самотужки. Активна участь у діяльності "Сили Людей" – це також мій вклад у розвиток дієвої партії, яка зможе в майбутньому якісно змінити владу.

Що було досягнути? Що було не досягнуто і чому? Нещодавно оновила свої цілі, тому сьогодні ще рано говорити про їх досягнення. Це процес, який крок за кроком дає свої результати. Наприклад, розпочинаючи "Сад історій" наша команда навіть уявити не могла, що будемо замість висадок дерев займатися створенням механізму погодження громадських проектів озеленення та благоустрою і аналізом стану зелених насаджень в місті. Але, як кажуть, усьому свій час. Так само і з розвитком соціального підприємства GoSolarUA, який мали запустити уже цього року. Та народження сина «підкоригувало» мої плани. Тепер досягнення цілей потребуватиме трохи більше в часі, але стимулу суттєво додалося.

На що готові заради досягнення цілей? Усі цілі, про які розповіла вище, потребують ресурсів, особливо, часу. Ця діяльність - не оплачувана робота. Готова й надалі активно працювати, вкладаючи свій час та вміння задля їх досягнення.

Як би вам дали 1 000000 гривень - на щоб ви їх витратили? З мільйоном мені було б набагато простіше розвивати соціальне підприємство GoSolarUA. Цього б вистачило на запуск виробництва і організацію продажу сонячних установок, проведення стажувань для охочих навчитися їх виготовленню та монтажу з подальшою можливістю до працевлаштування, а також встановлення сонячних колекторів для тих, хто не може їх собі дозволити купити.

Що може змусити вас відмовитися від активної громадської діяльності? Для мене громадська діяльність – це коли не можеш не робити, інакше не будеш собою. Хоча допускаю, що можуть виникнути якісь особливі обставини, які вплинуть на мою активність. Важко наперед передбачити, що може статися в житті.

Яке місто у світі, на вашу думку, є ідеальним? Була в багатьох різних містах і точно знаю, що кожне має свої переваги та недоліки. Ідеальне для мене – це де люди щасливі. У Рівного ж є великий потенціал та шанси бути кращим містом.