3 грудня, опозиціонери Кремля, відомі науковці, журналісти та представники влади з’їдуться у село Будераж Здолбунівського району – на відзначення 73-річчя Першої Конференції поневолених народів Східної Європи та Азії.

Участь в заходах візьмуть народні депутати України, родичі учасників конференції 1943 року, представники різних народів – учасників війни на Сході України.

У рамках заходів – освячення пам’ятника на честь Конференції поневолених народів та науково-практична конференція «Антибільшовицький блок народів як передумова створення єдиного фронту проти кремлівської агресії».

Учасники заходу відвідають Повстанські Могили та вшанують воїнів УПА.

Початок - 10.00

Місце проведення - приміщення Будеразької ЗОШ.

Історична довідка:

21-22 листопада 1943 року ОУН провела Першу Конференцію поневолених народів Східної Європи та Азії, в якій взяли участь 39 делегатів, що представляли 13 націй і народностей.

Місцем проведення конференції стало село Будераж в Здолбунівському районі Рівне нщини.

Учасники прийняли Постанову і Відозву, в яких, зокрема, заявили про необхідність «створення спільного комітету народів Східної Європи і Азії, який буде координувати всі національно-революційні сили цих народів, виробить єдину лінію боротьби зі спільним ворогом».

Було сформовано Комітет поневолених народів. Ідеї, висунуті на конференції, знайшли своє втілення і розвиток у створенні Антибільшовицького блоку народів.

Про це повідомляє прес-служба Рівне нської ОДА.