Ще у червні цьогоріч двоє раніше судимих мешканців Рівненського району у пошуках алкоголю увірвалися в оселю до одинокої пенсіонерки. Побивши її, відібрали особисті речі та зникли. Оперативники їх затримали, а суд виніс вирок — 13 років позбавлення волі.

51-річний мешканець Голишева близько шостої ранку вийшов на подвір’я поратися по господарству, коли почув, що із будинку його 78-річної сусідки лунає стогін. Пенсіонерка проживала у будинку сама, тож чоловік одразу кинувся на допомогу. Побачивши її із численними травмами на підлозі, одразу викликав швидку медичну допомогу, лікарі якої госпіталізували пенсіонерку до реанімаційного відділення Клеванської центральної районної лікарні.

Слідчо-оперативна група на місці події встановила, що близько другої ночі двоє чоловіків, прикриваючи свої обличчя футболками, вибили двері до будинку самотньої пенсіонерки. Зловмисники скинули з ліжка сплячу господиню, та, наносячи руками та ногами тілесні ушкодження по її тілу, почали вимагати гроші та горілку. Оскільки жодних заощаджень у пенсіонерки не було, нелюди забрали мобільний телефон старенької, а коли та лежала непритомна на підлозі зірвали ще й золотий ланцюжок із хрестиком.

Завдяки злагодженій та професійній роботі, проведеним слідчим та розшуковим заходам працівники карного розшуку Рівне нського районного відділення поліції одразу встановили та затримали зловмисників у розважальному закладі Луцька. Ними виявилися 24-річний житель села Застав’я та 30-річний – із села Голишів. Обох затримали та взяли під варту.

За фактом розбійного нападу, вчиненого за попередньою змовою групою осіб, поєднаного з проникненням у житло та заподіянням тяжких тілесних ушкоджень, поліцейські відкрили кримінальне провадження за частиною 4 статті 187 Кримінального кодексу України. Однак через місяць, впродовж якого медики боролися за життя жінки, вона померла від завданих травм. За цим фактом правоохоронці відкрили кримінальне провадження за частиною 2 статті 121 Кримінального кодексу України.

У ході досудового розслідування поліцейські з’ясували, що молодший із них раніше судимий за крадіжки, грабіж і вийшов на волю у квітні 2013 року, тому перебував на обліку у поліції як особа, що формально підпадає під дію адміністративного нагляду. Старший відбував покарання за вбивство з необережності та звільнився із місця позбавлення волі у серпні 2012 року.

Зібравши всі необхідні для доведення вини підозрюваних докази у справі, кримінальне провадження невдовзі скерували до суду.

У ході судового засідання зловмисники не повністю визнавали свою вину, тому суд розцінив це як спосіб захисту від пред'явленого звинувачення.

Обставини, що обтяжують покарання для підозрюваних — це вчинення злочину у стані алкогольного сп'яніння, характеристика їх за місцем проживання вкрай негативно, а для старшого – ще й рецидив злочинів.

Ураховуючи усі обставини, суд призначив міру покарання у виді позбавлення волі строком на тринадцять років кожному. Утім, зловмисники ще мають право оскаржити рішення в апеляційному порядку.

Про це повідомляє відділ комунікації поліції Рівне нської області.