У східних країнах імбир називають універсальними ліками. І адже це неспроста: вчені виділяють більше двох десятків його корисних властивостей. До того ж, завдяки його аромату і смаку, корінь рослини широко використовується в кулінарії і навіть в парфумерії.

Універсальні ліки на сході і практично скрізь використовувана пряність, імбир не так широко поширений в слов’янських країнах. Багато в чому це пов’язано з тим, що не всі знають про великий перелік його корисних властивостей. Хоча перші згадки про благотворну дію на травну систему (зокрема, в якості протиотрути) з’явилися ще до нашої ери. Зараз же серед корисних властивостей імбиру виділяють наступні:

потогінний; болезаспокійливий; відхаркувальний; стимулює роботу органів шлунково-кишкового тракту; поліпшення апетиту; очищає кров від холестерину; очищає організм від шлаків і токсинів; покращує кровообіг; зміцнює стінки судин; зігріває; знезаражувальне; підвищує статевий потяг.



pic

Імбиру немає рівних серед інших прянощів не тільки за цілющими властивостями, але і за смаковими якостями. Корисність імбиру багато в чому залежить від того, в якому вигляді його вживати. Найбільш поширений імбир в свіжому, сушеному і маринованому вигляді. У деяких випадках застосовується імбирне масло. Сухий імбирний порошок зручно використовувати в кулінарії. У народній медицині він застосовується як протизапальний, знеболювальний засіб.

Як правильно заварювати чай з імбиром для максимальної користі

Здавалося б, що може бути простіше, ніж заварювання чаю? Однак щоб бути впевненими в тому, що в імбирному чаї збережеться максимум корисних властивостей, рекомендується дотримуватися деяких порад:

Температура води повинна бути в межах 50-60 ° С. При дотриманні цієї рекомендації в чаї зберігається більша кількість вітаміну С.

Для поліпшення смакових якостей напою використовують підсолоджувачі, зокрема цукор. Для підвищення корисності найкраще замінити його медом.

Для підвищення властивостей рекомендується додавати листочок м’яти і пару скибочок лимона.

Щоб підсилити дію імбиру, рекомендується додавати часник. Однак у зв’язку з тим, що такий чай володіє специфічним запахом, його рецепт не дуже поширений.

Найбільш корисний свіжий імбирний чай, який тільки заварили. Тому заварювати чай найкраще щодня. Вчорашній чай вже не буде таким корисним, як свіжозаварений.

Для заварювання корінь імбиру подрібнюють декількома способами: ріжуть маленькими кубиками, слайсами або труть на тертці. Даний параметр кожен вибирає для себе сам. Однак, найбільш виражений смак імбир дає, якщо його натерти на тертці.

Якщо чай п'ється з метою позбутися від зайвої ваги, його рекомендують приймати до початку трапези, оскільки імбир сприяє притуплення апетиту.

Не рідко в чай додається мед. Робити це найкраще безпосередньо перед вживанням, а не коли вода закипіла. У такому випадку всі цінні властивості меду збережуться.

Для приготування імбирного чаю найкраще віддавати перевагу тим сортам чаю, які не мають в своєму складі добавок.

Якщо немає в наявності свіжого кореня імбиру, можна додати мелений порошок, але в половинній дозуванні (не більше половини чайної ложки).



pic

Чай з імбиром і лимоном — покроковий рецепт

Щоб насолодитися імбирним чаєм з лимоном, знадобляться наступні продукти:

½ лимона; свіжий корінь імбиру величиною приблизно 3-3,5 см; вода — 1,5 літра.

З імбиру потрібно зняти шкірку, а сам корінь нарізати тонкими слайсами; лимон помити, обдати гарячою водою, після чого нарізати кружечками; закип’ятити воду; в чайник для заварювання додаємо слайси імбиру, кухлики лимона, після залити окропом і накрити кришкою; через 15 хвилин ароматний чай можна розлити по чашках. Для поліпшення смакових якостей можна додавати цукор, мед.



pic

Зелений чай з імбиром

Необхідні продукти: свіжий корінь імбиру — 2 на 2 см; ¼ частина лимона; зелений чай.

Імбир необхідно піддати первинній обробці. З чверті лимона потрібно віджати сік. У невелику ємкість наливається 1/5 літра води, додається віджатий лимонний сік і очищений корінь імбиру. Рідину потрібно довести до кипіння, після чого зменшити вогонь і варити ще 10-12 хвилин. В цей же час заварюємо зелений чай.



pic

Чай з імбиром і медом

Імбирний чай з лимоном і медом — незамінний напій в осінньо-весняні періоди, коли підвищується ризик простудних захворювань і грипу. Він не тільки підвищує захисні функції організму, але і бадьорить, знімає напругу, допомагає зменшити головний біль, сприяє зниженню маси тіла і покращує обмінні процеси в організмі.

Щоб зробити такий чай, необхідні такі інгредієнти (кількість наведено на 1 чашку чаю):

свіжий імбир — шматочок 1 на 1 см; часточка лимона; мед — чайна ложка; 200-250 мл води.

В першу чергу потрібно закип'ятити воду. Корінь імбиру очищають і натирають на крупній тертці. В результаті має вийти приблизно ½ чайної ложки тертої маси, яку заливають окропом. Через 10-12 хвилин до імбирного чаю додається часточка лимона і мед. Компоненти перемішуються, після чого імбирний чай з медом можна пити.



pic

Імбирний чай для схуднення рецепт з 100% ефективністю

Як швидко схуднути в домашніх умовах? Цим питанням мабуть задається кожна жінка. Одним з найкращих поєднань, які себе добре зарекомендували при проблемах із зайвою вагою, це імбир і часник. Часник не тільки істотно підсилює дію кореня, а й перешкоджає появі нових холестеринових відкладень. Такий напій рекомендується пити протягом всього дня.

Для приготування чаю на цілу добу необхідно:

вода — 2 л .; корінь імбиру — 4 на 4 см; часник — 2 зубчики. Воду закип'ятити. Імбир очистити, нарізати слайсами або натерти на тертці. Часник потрібно нарізати слайсами. Скласти інгредієнти в термос і залити водою. Тривалість настоювання — 1 година. Після цього чай проціджують і випивається протягом одного дня. Недолік цього напою в тому, що, не дивлячись на високу ефективність, він не дуже приємний на смак.

Протипоказання до імбирного чаю

Імбир, який також іменують універсальними ліками, може принести не тільки користь, але і шкоду організму. Не рекомендується приймати імбирний чай при таких захворюваннях:

при ентериті, виразці, коліті, гастриті (імбирний чай може завдати шкоди і без того пошкодженій слизовій оболонці органів шлунково-кишкового тракту); при цирозі печінки, гепатиті; при жовчнокам’яній хворобі; при будь-яких видах кровотеч; при високому артеріальному тиску, ішемічної хвороби серця, передінфарктному стані; при температурі тіла понад 39ºС; при вагітності в другій і третій триместр; при наявності алергічної реакції. Також, з обережністю до цього напою слід ставитися під час прийому препаратів, які мають стимулюючий вплив на роботу серця, знижують тиск і сприяють стабілізації серцевого ритму. При одночасному прийомі препарату і чаю можлива поява ефекту передозування. Категорично не можна приймати напій разом з препаратами, які розріджують кров, оскільки корінь має таке ж властивість.

Діткам до трьох років цей напій давати не рекомендується.