Якою мають бути муніципальні правоохоронні органи обговорювали в Рівному. Наразі в місті напрацювали три окремі положення про роботу структури, які не обговорені та не погоджені з усіма депутатами, каже представник ГМ “ОПОРА” Андрій Токарський. Активісти ж пропонують створити одне спільне, врахувавши всі неузгоджені моменти. Що з цього вийде та чи вийде взагалі — стане відомо під час прийняття рішення на сесії Рівненської міськради,якщо звісно всі зможуть домовитися і цей проект рішення потрапить на розгляд сесії.

- У двох запропонованих положеннях пропонується створити муніципальну поліцію в Рівному, третім — муніципальну варту. Але здебільшого всі положення схожі між собою. Тому ідея в тому, щоб створити один спільний документ, який зніме неузгоджені питання, - вважає Андрій Токарський.

Для чого ж потрібна муніципальна поліція пояснив начальник Рівне нського міськвідділу поліції Василь Зелінський.

- Муніципальна поліція допоможе дещо розвантажити патрульних, на яких зараз переклали чимало обов'язків щодо забезпечення дотримання правил благоустрою. Обов'язки ж патрульних і муніципальних поліцейських — різні, тому кожен має займатися своєю роботою, - зазначає Василь Зелінський.

У свою чергу начальник управління патрульної поліції в Рівному Сергій Мерчук розповів, що прийшовши працювати в Рівне , першим виникло питання, чи є в місті муніципальна поліція.

- У Луцьку патрульні та муніципальні працювали в тандемі і це давало результат. Адже в обов'язки патрульних не входить охороняти ринок і “розганяти” бабусь, які торгують у невстановлених місцях. Зрозуміло, якщо буде вибір поїхати на розбій, ДТП, крадіжку тощо чи на виклик щодо порушень правил благоустрою, ми оберемо кримінальні правопорушення. А в Рівному у центрі міста ми бачимо біл-борди один на одному і всі розуміємо, чиї вони та чому вони там. Так, наприклад, коли у Рівне їхала керівник луцького департаменту муніципальної поліції, то від Луцького кільця до центру міста вона нарахувала порушень на суму штрафів в 25 тисяч гривень, - додає Сергій Мерчук.

Також під час обговорення підняли питання, наскільки залежними є муніципали від міського голови, чи виконують його особисті вказівки та наскільки це суперечить інтересам мешканців. Щоправда, присутні зійшлися на думці, що допоки структура не почне працювати в Рівному про це сказати важко.

Хоча, обговорюючи положення про роботу структури виникло чимало запитань, якою все ж буде ця залежність від керманича міста. Адже першим варіантом положень пропонується, що начальника управління приймають на посаду рішенням сесії, а не одноосібно міський голова. У той час двома новонапрацьованими положеннями пропонується, щоб керівника установи призначав саме мер. Як варіант, щоб вони попередньо обговорювалися з депутатами під час засідань постійних комісій, але їх рішення матиме лише рекомендаційний характер.

Поговоривши в черговий раз депутати, активісти та правоохоронці до спільного рішення так і не дійшли. Думки розійшлися у кількості повноважень муніципальної структури та в функціях, які вони мають виконувати. Отож, які положення прийматимуть депутати під час засідання сесії — сказати важко. Як і те наскільки дієвою та незаанглажованою будуть муніципали в Рівному, адже їх діяльність може торкнутися інтересів багатьох.

pic

pic

pic