Ідею запровадження електронного квитка у Рівному обговорюють ще з 2014 року. Відколи місто вирішило реформувати систему громадського транспорту. Однак за два роки конкретних кроків практично не зробили.

Сьогодні, 17 листопада, у Львові підписали угоду щодо кредитного фінансування проекту автоматизованого збору оплати за проїзд у громадському транспорті міста. Таким чином, Львів отримає від Європейського банку реконструкції та розвитку 10 млн євро на впровадження електронного квитка.



pic

Ось таку реакцію викликала ця угода у соцмережі.



pic



pic



pic

А от доля електронного квитка у Рівному поки не відома. Експерти називають декілька причин блокування такої важливої для комфорту рівнян реформи. Кажуть, що комусь вигідна непрозорість обігу коштів пасажирських перевезень, а ще ЕК суттєво змінив би критерії, за якими формують ціни на перевезення. І хоч електронна петиція з вимогою впровадити ЕК набрала необхідну кількість голосів, це не привід стверджувати, що депутати таки розглянуть її на сесійному засіданні. Бо ж це одноосібно вирішує міський голова. От і виходить, що воля рівнян залежить лише від одного найманого ними ж працівника. Тому, чи поставлять міські обранці крапку в історії з осучасненням транспорту в Рівному, буде вирішуватись на наступних сесіях міської ради.

Нагадаємо, що ще влітку 2014 року корейська фірма запропонувала вкласти в місто мільйонні інвестиції для впровадження «Єдиного електронного квитка-картки». Окремо передбачалась закупівля нових тролейбусів. Представник фірми приїжджав до Рівного, аби переконати владу втілити революційний проект модернізації організації руху громадського транспорту. І таки 11 грудня 2014 року Рівне підписало угоду з корейцями відносно запровадження електронного квитка (далі ЕК) в обласному центрі. Міська рада мала рік часу, щоб прийняти всі нормативно-правові акти, які б зобов'язали перевізників встановити нову систему. Однак, протягом цього року члени Рівне нського міськвиконкому знайшли проблему у впровадженні системи ЕК для громадського транспорту. За умовами договору, усі пільговики мають безкоштовно отримати такі проїзні документи. А от кошти на картки має зарахувати держава, яка нині і звичайним перевізникам їх не повертає.