Безкоштовні ліки, проїзд у транспорті і навчання у вишах, 50 відсотків знижки на комунальні послуги - і це ще не повний перелік пільг, передбачених законодавством для багатодітних сімей. Але такими благами багатодітні сім'ї практично не користуються, із доволі банальних причин у них просто немає відповідних посвідчень.

У пані Ганни семеро дітей. Троє студентів та четверо школярів. Жодними пільгами сім’я не користується. Як багатодітна мама щомісяця від держави жінка отримує 800 гривень. Щоб допомогти таким сім’ям, як ця, в Україні прийняли закон, який передбачає ряд пільг й посвідчення багатодітних родин. Відтак, багатодітні сім’ї за користування житлом, комунальні послуги, а також паливо (для родин, які проживають у будинках, що не мають центрального опалення) платитимуть половину вартості. Мамам з багатьма дітьми збільшать відпустки. А ще законодавчими поправками багатодітним сім’ям надається право на безоплатне одержання ліків за рецептами лікарів, безкоштовний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту. Діти з багатодітних родин звільняються від оплати за перше навчання у вищих навчальних закладах усіх рівнів акредитації. Про це пані Ганна дізналася ще наприкінці минулого року. Одразу ж подала документи, щоб користуватися пільгами.

Хоча закон набрав чинності із початку цього року, процедура із видачею посвідчень затягнулася. Відтак багатодітні сім’ї не можуть скористатися пільгами. Одними, бо немає посвідчень, іншими, бо стаття витрат навіть не передбачена у бюджеті.

У відділі у справах сім'ї та молоді заспокоюють: у серпні очікують на першу партію посвідчень. Рівне нщина - лідер в Україні за кількістю багатодітних сімей. Відповідно до заявок, посвідчення мають отримати майже 20 тисяч батьків, та понад 50 тисяч дітей віком від шести до 18 років.