0 місяців Олена Медведєва з Рівного вишивала збірку Івана Франка "Народна пісня". Книга - 60 см заввишки і 40 см — завширшки. Важить 5 кг. Її показують у столичному Музеї книги та друкарства. Там до 19 січня 2017-го працюватиме виставка арт-буків Олени Медведєвої.

"Вірші для вишивання вибирала невипадково. Хотілося дати саме ті, які зараз потрібні нашому народу — патріотичні, із закликами до свободи і боротьби. Розміщувала їх за хронологією. Вірші вишивала чорними буквами на світло-бежевому полотні. Таку основу вибрала, аби літери гарно читалися. Шрифт розробляла самостійно. Взяла чисте полотно і на ньому пробувала кожну літеру. Перебрала зо 2 десятки варіантів.

Найскладніше було вирахувати, чи вміститься твір на сторінці. Не раз зашивала полотно до кінця, а потім виявлялося, що не вистачає місця ще на 2 рядочки. Доводилося все випорювати і починати заново. Після вишивання кожну сторінку ретельно перевіряла. Бо виявляється, що й у вишивці можна зробити орфографічну помилку.

Книга має 33 сторінки. Зверху обтягнута темно-синьою шкірою. Назва обрамлена вишитим червоно-синім геометричним візерунком.

Цей візерунок відтворила з улюбленої вишиванки Івана Франка. Взяла червоні та сині нитки, бо таке поєднання кольорів на вишиванках було популярне у той період, коли він жив."

Джерело: ТТР

pic

pic