Для майбутнього врожаю насіння огірків ви можете не купувати, а збирати зі своєї грядки. Правило одне – не використовуйте для заготівлі насіння огірків гібридних сортів. Якщо овочі були вирощені з магазинних насінин, то зверніть увагу на маркування на їх пакетику. Наявність мітки F1 свідчить про те, що сорт є гібридним. З насіння таких овочів доброго врожаю не отримати.

Щоб зібрати насіння сортових огірків, потрібно:

1. Оберіть серед огірків ті, які не мають пошкоджень, плям, нерівностей, наростів і позначте їх стрічкою, а під кущ покладіть дощечку, щоб огірки не загнивали від контакту із землею.

2. Зривати насіннєвий огірок можна тоді, коли він стає жовто-коричневим, товстошкірим, його плодоніжка пересихає.

3. Після цього огірок слід розрізати уздовж, а насіння вийняти акуратно чайною ложкою.

4. Потім посадковий матеріал поміщають в прозорий посуд і заливають водою. При цьому порожні і недоспілі насінини спливають. Їх необхідно видалити.

5. Зливши воду, насіння огірків необхідно висушити. Для цього підійде добре освітлене підвіконня. Під насінини підстеліть рушник. Сухе насіння поміщають в прохолодне місце в паперовому пакетику або лляному мішечку.

Щоб отримати хороший урожай огірків, насіння з насінника радять витримати хоча б два-три роки. Якщо висадити його на наступний рік, то пустоцвіту буде занадто багато.

Джерело