Політичну ситуацію в Україні та підсумки робочої поїздки Президента Віктора Ющенка на Рівненщину обговорювали на засіданні “Телепресклубу” 18 вересня голова облдержадміністрації Віктор Матчук та представники різних політичних сил місцевого рівня.

Учасниками політичної дискусії були голова фракції Партії регіонів у Рівне раді Олексій Губанов, заступник голови фракції БЮТ в обласній раді Віктор Вдовиченко, голова виконкому обласної організації партії “Єдиний центр” Сергій Паладійчук та в.о. голови виконкому обласної організації партії “Народний союз “Наша Україна” Олексій Кособуцький.

Традиційно під час програми проходило інтерактивне голосування. Цього разу глядачам запропонували висловити своє ставлення до доцільності проведення позачергових парламентських виборів. З-поміж 214 глядачів, які зателефонували до студії, близько 70% обрали варіант відповіді “а що це змінить?”.
Але розпочався “Телепресклуб” із обговорення підсумків перебування Президента Віктора Ющенка на Рівне нщині (він спостерігав за навчаннями на Рівне нському військовому полігоні). Говорячи про ключові тези робочої поїздки Президента, Віктор Матчук наголосив: “головним болем” глави держави наразі є нормальне забезпечення обороноздатності країни. Зокрема, Президент впевнений: 13-ий армійський корпус потрібно обов’язково зберегти як важливу бойову одиницю.

Голова РОДА відмітив також ще одну вагому проблему українського війська – це низька оплата праці. Наприклад, “звичайний” військовий 13-го армійського корпусу отримує в середньому 800-1200 гривень на місяць.

“Мене приємно вразило те, що в позиції щодо фінансування українського війська ні в Олександра Кузьмука (екс-міністр оборони України – ред.), ні в головнокомандуючого українського війська (Віктор Ющенко – ред.), ні в нинішнього міністра оборони Юрія Єханурова не було жодних розбіжностей. Всі ми прекрасно розуміємо, що той, хто не годує своєї армії, рано чи пізно - нагодує чужу”, - наголосив керівник області під час “Телепресклубу”.

Віктор Матчук також повідомив, що мав з Президентом розмову тет-а-тет щодо Острозького ліцею-інтернату, де готують майбутніх військових. Щоправда, не захотів озвучити деталі цього спілкування, але зазначив: Президент пообіцяв підтримати навчальний заклад в плані матеріально-технічного забезпечення. До слова, учні Острозького ліцею-інтернату, не дивлячись на “нельотну” погоду, також побували на показових військових навчаннях 13-го армійського корпусу.

Якщо про військову проблематику голова облдержадміністрації говорив охоче, то на запитання ведучого, чи дав Президент “добро” на його входження в парламент (адже нині, після заяви Святослава Вакарчука про складання депутатських повноважень, голова РОДА має реальну можливість стати народним депутатом) - відповів лаконічно: “Без коментарів”.

Темою другої частини “Телепресклубу” стали політична нестабільність у державі, можливість коаліції БЮТ з Партією регіонів та перспектива проведення дострокових парламентських виборів.

Журналісти поцікавились: як можливість коаліції БЮТ і ПР у Верховній Раді вплине на співпрацю цих політичних сил на Рівне нщині ? Голова фракції Партії регіонів у Рівне раді Олексій Губанов заявив: співпраця регіоналів та бютівців на місцевому рівні і так є. Адже у нас, на його думку, нема таких заполітизованих питань, як у Києві, лише господарські, які вирішуються на благо рівнян, і тут різні політичні сили цілком здатні знаходити спільну мову.

Інший погляд висловив заступник голови фракції БЮТ в обласній раді Віктор Вдовиченко. На його думку, в обласній раді об’єднання ПР та БЮТ може дещо дестабілізувати ситуацію. Адже регіоналів у обласній раді дуже мало, а тому коаліція цих двох фракцій призведе до того, що більшість не матиме потрібної кількості голосів для вирішення окремих питань.

Віктор Вдовиченко також заперечив чутки про можливу домовленість з фракцією УНП щодо висловлення на найближчій сесії облради недовіри губернатору Рівне нської області Віктору Матчуку.

“Так, такі розмови в політичних кулуарах були. – погодився Віктор Вдовиченко. – Але ніхто цього робити не збирається. На рівні фракції це питання взагалі не обговорювалось. Хіба в таких діях є необхідність? З таким же успіхом БЮТ міг об’єднатися з Нашою Україною і проголосувати за відставку голови РОДА…”