В домашніх умовах приготувати якісну соняшникову олію, основний рецепт якої – нескладний.

Як зробити соняшникову олію?

Загальний принцип отримання домашньої соняшникової олії виглядає наступним чином: насіння треба очистити від лушпиння, вичавити масло, відфільтрувати або очистити іншим способом. У серйозному домашньому виробництві для очищення насіння використовують калібратори (апарати для очищення насіння), олійні преси та різні фільтри.

Для отримання соняшникової олії в невеликих кількостях насіння можна очистити млином для насіння, обробити за допомогою блендера, комбайна або м'ясорубки. Потім суміш насіння з лушпинням заливаємо холодною водою, щоб непотрібне нам лушпиння спливло (цей процес називається гідрофлотацією). Після видалення лушпиння відкидаємо масу насіння з водою на сито і даємо воді стекти.



готуємо соняшникову олію власноруч

Вичавити масло можна двома способами:

1. У м'ясорубки є насадки для відділення соку від макухи, які дуже навіть підходять для наших цілей.

2. По дні каструлі ближче до центру свердлимо кілька отворів для стоку олії. По центру дна свердлимо отвір під довгий товстий болт і закріплюємо його гайкою. Як поршня використовуємо дерев'яний кружок з отвором під болт. Зверху гуртка нагвинчують гайку.

Масу, з якої будемо давити олію, поміщаємо в прес і загвинчуємо гайку зручним ключем, не поспішаючи. Під пресом знаходиться ємність, в яку стікає олія.

Тепер олію можна профільтрувати. Ще краще спочатку заморозити олію в потужній мрозильній камері, а потім профільтрувати. Таким чином ми видалимо ще й залишки води.

Зберігати масло найкраще в налитих доверху темних пляшках, герметично закупорених, без доступу світла, у прохолодному місці.

Джерело