Чому важливо підвищувати рівень духовності в Україні, що впливає на формування моральної особистості та як вирішити проблемні моменти у цьому напрямку - обговорювали представники духовенства та науковці з різних міст України. Круглий стіл на тему “Роль науки, релігій та суспільства у формуванні моральної особистості в сучасній Україні” відбувався 1 листопада в Рівненському державному гуманітарному університету.

За словами ректора РДГУ Руслана Постоловського, зараз, коли українське суспільство переживає непростий період, особливо важливо приділяти увагу питанням моралі та духовності.

- І саме священики, науковці спільно мають докладати зусилля у цьому напрямку. Ці люди мають впливати на сучасних можновладців і підвищувати рівень моралі та духовності в суспільстві. Більше того, за результатами соціологічних досліджень, українці найбільше довіряють церкві та армії. Саме в церкві багато хто шукає підтримки, тому все більшої актуальності набирає питання формування моральної особистості. І наше завдання зробити свій внесок у цей процес, - вважає Руслан Постоловський.

У свою чергу архієпископ Рівне нський та Острозький Української православної церкви Київського патріархату Іларіон додав, що важливо піднімати питання моральності в сучасному суспільстві.

- Я багато їжджу в відрядження за кордон. У них все блищить - і тротуари, й одяг на людях, а ось рівень моральності інколи викликає питання. Ми ж багато в чому рівняємося на Європу, хочемо перейняти у них найкраще, в той час як у питаннях моральності європейцям не завадило б дивитися на нас. Адже українське суспільство вважається найбільш моральним і нам важливо це зберегти. Тому питання формування моральної особистості надзвичайно актуальне нині. І приємно бачити, що наша молодь вболіває за Україну, прагне позитивних змін та розуміти, що головна цінність нашої країни — це не тільки її земля, надра, а і її народ, - каже архієпископ.

За словами ж завідувача кафедри філософії РДГУ, завідувача Центру міждисциплінарних досліджень з питань релігії, науки та культури Людмили Шугаєвої, саме наука та релігія має безпосередній вплив на формування моральної особистості в сучасному суспільстві.

- Тому захід має на меті науковцям і представникам духовенства разом своїми дослідженнями, напрацюваннями знайти відповідь на актуальне питання — яка ж роль науки, релігії у формуванні моральної особистості в сучасному суспільстві. А також, що потрібно для того, щоб моральність українського суспільства зростала, - зазначила Людмила Шугаєва.

Організовували круглий стіл РДГУ спільно з Рівне нською єпархією у рамках роботи центру міждисциплінарних досліджень з питань релігії, науки та культури. Він став підсумковим заходом тижня філософії, що проходив в університеті.