Студенти завжди голодні та бідні - правда чи міф? Журналісти (*rivne1.tv*) провели опитування серед студентів не лише різних міст, а й країн та дізнались їхні думки щодо виживання на одну стипендію, чи зможуть вони прожити на майже 32 долари читайте далі.

Взагалі, яку людину називають бідною? Усім відомо, що міжнародні інститути вважають бідним, того, хто живе лише на 1,25 долар у день. Звичайні українські студенти за сучасним курсом долара, живучи на одну стипендію, мають витрачати трішки більше одного долара у день.

Ми опитали студентів з 10 областей України та з 2-ох держав-сусідок. Якої думки притримуються вони і чи змогли б вони жити на стипендію?

Вадим з Києва, який навчається у Національному авіаційному університеті, вважає: “ Це неможливо. У місяць на одну людину потрібно тисяч 5, це якщо жити у Києві».

Владислав з Рівного, студент Національного університету водного господарства та природокористування розповідає: « Мати стипендію 812 гривень, на яку потрібно самому прожити і водночас собі ні в чому не відмовляти, тобто навіть вийти з друзями десь посидіти – це нереально. Для цього як мінімум потрібно 1500 грн., але мені, як людині, яка живе з батьками, тобто я не плачу за комунальні послуги, квартиру вистачає і такої стипендії».

Ірина з Луцька, студентка Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки розповідає: «Ні, це неможливо. У Норвегії за таку стипендію як у нас можна купити 5 хот-догів, до прикладу. Мені здається, що прожитковий мінімум 1500 гривень, я думаю,що це звичайно мало, але в місяць я витрачаю близько 1500 гривень».

Річард з Києва студент Київського національного університету ім. Тараса Шевченка ділиться, що «вижити можна, якщо їсти всякі крупи, ходити пішки, але на 27 гривень у день не вийде», за його словами він витрачає «на дорогу йде приблизно 20 гривень, метро плюс маршрутка, ранок не можу почати без кави, а це точно ще 20 гривень».

Софія, яка родом з Черкас та навчається у Черкаському державному технологічному університеті має свою думку: « 870грн. - ви знущаєтесь? На 1500 грн. десь 2,500 нормально прожити можна у Черкасах, але це я живу з батьками, тобто я не плачу ні за «комуналку» ні за квартиру, якби я за них ще платила б, то тільки 3 тисячі на квартиру витрачала б».

Ярослав з Дніпра: «Вижити можна, але ось прожити - ні».

Ганна з Херсонської області: «Стипендії, справді, не вистачає. В Україні прожитковий мінімум для людини приблизно 1300 грн., а студент отримує 800-900, тобто студенти або не люди, або живуть не в Україні, а десь в Африці. Стипендія має дорівнювати прожитковому мінімуму. І це щонайменше».

Стасніслав з Києва студент Київсьої муніципальної академії естрадного та циркового мистецтв вважає, що «Неможливо. Потрібно не менше 2000 гривень». А ось натомість Анна, яка навчається у тому ж вищому навчальному закладі розповідає: « Спочатку треба провести певний аналіз, на що ти витрачаєш кошти найбільше і найчастіше? Я думаю, що можна, якщо правильно розподілити кошти. Але це треба сісти і розппланувати».

Олена з Одеської області , яка навчається у СНУ ім.. Лесі Українки: «Вважаю, що, звичайно, ні. Треба мінімум 1500 грн. у місяць, щоб прожитии - і це лише у Луцьку , але мені не завжди вистачає. У інших, більших містах - треба більше. До прикладу в Одесі, то як мінімум мені потрібно було б 2000-2500 гривень, щоб просто існувати. Це я не кажу про те, щоб жити як люди…».

Анна з Харківської області розповідає: «Можливо. Купуєш собі п'ять кілограм гречки, хлібчик, дві пачки чаю в пакетиках і живеш. На пари та з пар ходиш пішки. І вуаля - важко, але можливо.»

Яна студентка Рівне нського державного гуманітарного університету,але родом з Тернопільської області, має думку, що «800 гривень, то мало для прожиття, а якщо суто на харчування і на одну поїздку додому може вистачить ..я думаю ,десь 1200 грн. було б добре на все».

Ірина навчається у СНУ ім..Лесі Українки, проте її рідна область – Хмельницька. Розповідає: «Однієї стипендії не вистачить,по-перше,так як я їжджу додому раз у 2 тижні, на дорогу я витрачаю 250 грн., за 2 рази це 500 гривень. А як жити на 300 гривень далі?»

Катерина з Луцька ділиться: «Якщо житло і проїзд додому оплачують батьки, то можливо. Але ж, якщо студент повинен оплачувати це сам, то ні. Вважаю,що стипендія повинна складати хоча б прожитковий мінімум,а не 816 грн.»

Ася, яка навчається у Білорусії розповідає, що у Мінську на 32 долара (816 гривень) прожити неможливо, оскільки все дорожче у 2 рази. А от в Україні вижити можна, але нормальним життям це не назвати.

Людмила навчається і живе у Новосибірську зауважує: « У день я витрачаю 5-6 доларів і це лише їжа. А ось там одяг, косметика і так далі - це вже зовсім інші гроші. Мені здається, для нормального виживання потрібно 150доларів, а на стипендію не вижити ніяк».

Варто зауважити, якщо перевести стипендію українського студента в долари – це виходить 32 долара. А за стандартами ООН, людина має витрачати у місяць на все - 150 доларів, тоді вона живе за порогом бідності.

Та все ж таки, чи можливо це зараз перевіряє студентка другого курсу. Щоб дізнатись детальніше про експеримент і слідкувати за ним тисніть ТУТ.