Упродовж свого життя людина "просипає" його третину. Діти у молодшому віці - сплять майже половину доби. Із віком часові проміжки зменшуються, проте важливість сну та відпочинку організму аж ніяк не стають менш важливими. Як же правильно організувати сон та власне підготовку до нього - читайте далі.

Гормон росту, залози внутрішньої секреції, нормалізація діяльності нервових клітин - далеко не увесь перелік переваг сну. До 5 років діти сплять до 10,5 годин вночі та 2 - 2,5 вдень; в 5-6 - нічний так само, денний стає а годину меншим. Лікарі радять вкладати дитину приблизно о 21.00 та ранній підйом організувати о 7-7.30.



pic

Сон – фізіологічний стан організму, і йому повинен передувати ряд корисних умовно-рефлекторних дій.

1. Спорожнення кишківника та сечового міхура - дошкільнята повинні вміти робити це самостійно 2. Вмивання та чищення зубчиків - друга обов"язкова процедура перед сном 3. Теплий душ - якщо малюк погано засинає, такий ритуал може стати помічним.

При перевдяганні у піжаму чи сорочку - дитина повинна робити це самостійно, без допомоги дорослого. Акуратно складений одяг - також один із важливих факторів на майбутнє. Коли дитина лягла у ліжечко - світло вимикається і батьки не повинні бути поруч, аж поки малюк не засне. У зворотньому випадку батьки будуть "прив"язані" до дитини, та не матимуть змоги відійти від неї.



pic

Якщо малюк боїться темряви?

Явище, котре доволі часто зустрічається. Ні в якому разі не називайте малюка боягузом, не лякайте його та не кпиньте - цим самим ви ще більше "вганятимете" дитину в страх. Приголубте, заспокойте та залиште привідкритими двері або ж увімкніть нічник, із м"яким світлом.



pic

Забагато їжі, гостра або ж жирна - також можуть спровокувати неспокійний сон дитини. Висока температура та непровітрене приміщення - ще одні чинники на додачу. Чисте, прохолодне повітря, тепла ковдра або ж піжама (аби уникнути замерзання вночі) - повноцінний дитячий відпочинок завершиться радісним пробудженням зранку.

Гарних снів та бадьорих ранків!

pic