Рівненський район найпроблемніший у питанні створення об’єднаних територіальних громад. Майже усі сільські ради рівненського району хочуть бути центром громади, самостійними та незалежними водночас. Про те щоб об’єднатися з обласним центром Рівне, села і думати навіть не хочуть.

Фахівці з питань об’єднання громад проекту Пульс АМУ почали роботу у Рівне нському районі. «Децентралізаційний Марафон» почали у потенційній Дядьковицькій громаді. До її складу згідно перспективного плану мають увійти 5 сільських рад - Дядьковицька, Великоомелянська, Верхівська, Грушвицька, та Малошпаківська. Однак в процесі обговорення, у людей виникли суперечки навколо центру громади. Почали пропонувати змінити центр громади з Дядьковичів на Велику Омеляну. Консультант з правових питань Василь Курилас порадив присутнім визначитися з центром громади остаточно. При цьому слід врахувати інтереси людей, а не сільських голів та їх амбіції. Рішення мають приймати люди. У Дядьковичах є районна лікарня, а в Великій Омеляні велика школа, яка має потенціал стати опорною. Тож усі ці складові потрібно врахувати і створити велику потужну громаду неподалік міста Рівне .

Присутні водночас цікавилися – які перспективи розвитку Дядьковицької громади, чи вистачить коштів на утримання шкіл, лікарні, амбулаторій та ФАПів.

Зацікавленість з боку громади до проблемних питань - тішить консультантів, адже це свідчить про небайдужість людей до створення ОТГ.

Повідомляє проект ПУЛЬС, Рівне нського відділення АМУ