Овочеве асорті на зиму без стерилізації прекрасно почувається навіть з урахуванням того, що банки не проходять попередньої теплової обробки.

Смак його виходить дійсно чудовим, оскільки в приготуванні використовується велика кількість найсмачніших і свіжих літніх овочів. Таке асорті чудово підходить для будь-якого святкового столу, виступаючи цілком розумною альтернативою звичайним солоним огіркам, помідорам або квашеній капусті. Намагайся брати болгарські перці різних кольорів - тоді асорті матиме ще більш різноманітний і приємний вигляд. Ця страва вийде дійсно сонячною завдяки жовтим і червоним перцем і яскравій помаранчевій моркві - звичайні закатки і соління цим похвалитися не можуть.

Необхідні інгредієнти: Огірки - 1 кілограм, Помідори - 1 кілограм, Солодкий перець - 1 кілограм, Морква - 2 штуки, Цибуля - 2 головки, Часник - 2 головки, Перець горошок - 8-9 штук, Кріп - 6 зонтиків, Сіль - 2 столові ложки, Цукор - 2 столові ложки, Оцтова есенція - 1 чайна ложка.

Процес приготування овочевого асорті на зиму без стерилізації:

Банки стерилізувати не обов'язково, проте вимити їх дуже бажано. Підготуй овочі для засолювання. Огірки бажано вимочити в холодній воді протягом двох годин, моркву, цибулю і часник - почистити, помідори - помити, а болгарський перець - звільнити від насіння і плодоніжки.

Огірки та помідори подрібнювати не потрібно. Болгарський перець ріжеться соломкою, морква - кільцями, цибуля - на чверті. Все це закладається в банку разом із часником, горошками перцю, кропом. Потім банка заливається окропом, після чого трохи остигає: окріп має трохи насититися соками овочів і знищити деякі мікроорганізми, що викликають гниття.

Злий окріп у каструлю після того, як він трохи охолоне - приблизно через п'ятнадцять хвилин після заливання його в овочі. Додай туди сіль і цукор, постав на вогонь і почни кип'ятити. Як тільки маринад закипить - вимикай газ, додавай у маринад оцтову есенцію і заливай банки повторно.

Закатувати банки необхідно металевими кришками. Остигати вони мають денцями вгору, загорнуті в теплий рушник. Зберігати їх після охолодження можна навіть у себе в кімнаті - головне, щоб на банки не потрапляли прямі сонячні промені.