Здавна люди з кожним днем пов'язували безліч різних прикмет та забобонів. А що ж готує день 25 жовтня?

Вважалося, що 25 жовтня не можна голосно сміятися, оскільки так можна прикликати біду та нещастя.

Якщо 25 жовтня стукали у двері будинку, то не можна було питати «Хто там-», аби нещастя в будинок не впустити.

Цього дня господині готували кашу, оскільки крупа у селян асоціювалася з зірками, яких було так само багато. Кашу 25 жовтня заправляли олією для дорослих і варенням для дітей.

У церкві 25 жовтня почитали пам'ять трьох мучеників: Прова, Андроніка і Тераху, які постраждали за віру в Христа під час гонінь, організованих імператором Діоклетіаном, відомим своєю нетерпимістю до прихильників християнського вчення.

Трьох проповідників схопили і привели до імператора на суд. Коли вони не побажали відректися від віри в Христа, то були піддані численним тортурам, які стійко терпіли. Правитель, втративши віру в те, що можна переконати ув'язнених, розпорядився кинути їх у рів з дикими тваринами, але хижаки їх не зачепили. І тоді трьом мученикам відрубали голови.

Також в церкві 25 жовтня почитали святого Андрона, який був в уявленні народу мудрим звіздарем. Не дивно, що виникло так багато прикмет, заснованих на спостереженні за зірками в цей день.

Наші пращури вірили, що зірки впливають на більшість життєвих подій і явищ.

Вважалося, що за кількістю зірок можна визначити, скільки людей живе на Землі. Вірили, що коли людина народжується, то на небі запалюється нова зірка. Зірка, що падала, відповідно, говорила про те, що хтось помер. Дуже боялися комет, вважаючи їх передвісниками неврожаїв, епідемій, війн, смертей та інших нещасливих подій.

Народні прикмети на 25 жовтня

- Тьмяні зірки 25 жовтня- до тепла, а яскраві - до сильних морозів. Якщо зірки трохи мерехтять, то, швидше за все, найближчим часом піде сніг.

- Багато зірок 25 жовтня - чекай доброго врожаю.

- Вітер дме з Півночі - чекай похолодання, а з Півдня - буде тепло.

- Поривчастий або слабкий вітер, який постійно змінює напрямок - за прикметами, дуже довго триматиметься похмура погода.