Вперше на захист Пагорбу Слави рівняни стали ще два роки тому. Забудовнику вдалось виграти суд у першій інстанції - мотивуючи тим, що в нього є незавершений об'єкт будівництва, отримав право на добудову. Хоча рівненські активісти досі не розуміють, як суддя дозволила таке, якщо земельна ділянка відноситься до рекреаційної зони та й ніякого об'єкта будівництва на місці немає.

Активісти руху "Захистимо Рівне " розуміють, що і самі "недотиснули" - дозволили рейдерам виграти справу у суді. Та тепер справу не залишать без уваги.

Учасниця громадського руху "Захистимо Рівне !" Антоніна Торбіч проблему вбачає зокрема у відсутності ринку землі в місті.

"Земля у Рівному під будівництво багатоповерхових будинків час від часу виникає. Але нема правил, щоб користь від отримувала і громада Рівного - яка є співвласником комунального майна, в тому числі і цієї землі. Земля у Рівному роздається за двома схемами: наприклад через УКБ або коли хотіли віддати землю житловому кооперативу безкоштовно", - каже вона.

Щодо Пагорбу Слави рівненські активісти припускають, або міська влада зацікавлена у тому, щоб цю ділянку забудували, або некомпетентна у справі. Зокрема, дивуються, що міська влада чомусь знову мовчить. Ще у лютому було подано справу до суду. У жовтні нарешті надійшло рішення - суд програли. Частково програш вбачають у відсутності хороших юристів у міській раді. Як зазначили активісти, суддя опирається на фальшивий висновок хмельницьких експертів.

За словами депутата Рівне нської міськради Людмили Туровської, не зрозуміло як маючи 113 га конкретно визначеної сформованої ділянки з окремим кадастровим номером, надали дозвіл на частину цієї землі. Крім цього, у судовій справі про земельну ділянку згадується як про "закинутий зарослий пустир". Рішення хмельницького експерта депутат ставить так само під сумнів - якщо це закинутий пустир, то як чітко визначили межі цієї ділянки.

Згодом активісти зініціювали незалежну експертизу - рішення комісії експертів - нема ні надземних, ні підземних будівель.

Василь Зелінський, начальник Рівне нського відділу поліції, каже, що у справі по пагорбу Слави відкрили кримінальне провадження за незаконне захоплення землі. Направили провадження до управління економіки. Втім важливий контроль саме з боку громадськості, наголосив він.

Більше - дивіться у сюжеті "Новин Рівного".