(*Вода камінь точить, а «громадськість — мера». Після дворічної перерви про створення у Рівному управління муніципальної поліції заговорили знову. Місяць тому в прямому ефірі телепроекту Першого місцевого ((http://rivne1.tv/news/71701)(«Без ілюзій»)) була активна дискусія, чи потрібна все ж Рівному муніципальна поліція і кому не вигідно, щоб її створювали. Наразі депутати подали до міської ради проект рішення «Про створення у Рівному управління муніципальної поліції» і міський голова Володимир Хомко, який ще місяць тому розповідав, що це бутофорія, схоже, здався.*)

Вибори завершилися, про муніципальну варту — забули

Муніципальну поліцію, яка діє у низці міст України, планували створювати у Рівному ще 6 років тому. Про це неодноразово перед місцевими виборами 2010 року розповідав міський голова Володимир Хомко. Втім, після чергових виборів ці обіцянки забули.

Тоді чекали тільки одного — затвердження бюджету Рівного, за який через затримку в прийнятті держбюджету, місцеві депутати голосували пізніше, ніж зазвичай. А відповідно до законодавства, допоки місцевий бюджет не затверджено, капітальні видатки (до яких відносять і витрати на створення муніципальної поліції) проводити не можна. Згодом бюджет Рівного затвердили, проте про створення «муніципалки» забули.

Під час революції хотіли створити муніципальну поліцію знову

Знову питання про те, що муніципальна варта, яка має бути підпорядкована міській раді, таки потрібна Рівному постало під час Революції 2013 -2014 років, коли довіра до міліції зникла. Тоді депутат міськради Святослав Євтушенко підготував звернення від Рівне нської міськради до Верховної Ради України щодо цього, яке підтримали під час засідання сесії. Втім, обійшлися силами громадських формувань і муніципальної поліції так і не створили.

Революція пройшла, міліцію реформували в поліцію і частково функції "муніципалів" перейшли на плечі патрульних. Щоправда, це не є їх прямими обов'язками.

...а потім чиновники передумали

Місяць тому, коли журналісти Першого місцевого підняли питання створення мунципальної поліції, Володимир Хомко назвав це бутафорією.

- У нас є громадське формування “Сом”, яке виконує функції цієї ж муніципальної поліції. Це дешевше і вигідніше. Це бутафорія, ця ваша муніципальна поліція і вона немає повноважень тих, що правоохоронці, - сказав Володимир Хомко.

Такої ж думки був і заступник міського голови Сергій Васильчук, мовляв, можливо вам ще сільську, дворову поліцію ще створити.

У Рівному займатися усуненням порушень порушень благоустрою нікому

Дворову, чи ні, але в потребі муніципальної поліції в Рівному не сумніваються патрульні.

Так, за словами начальника патрульної поліції Рівного Сергія Мерчука, зараз патрульні займаються не лише своїми прямими обов'язками, а й для прикладу, “розганянням бабусь”, які торгують у заборонених місцях.

- У багатьох містах України дотримання правил благоустрою тощо забезпечує муніципальна поліція. Як приклад — Луцьк. Свого часу в місті було чимало незаконно встановлених гаражів, стихійна вулична торгівля, мафи. Завдяки роботі муніципальної поліції ці проблеми вирішені і місто суттєво змінилося. Почавши працювати в Рівному, я неоднаразово звертався до місцевих чиновників щодо створення муніципальної поліції, бо вважаю, що вона таки потрібна в місті. Адже зрозумійте, якщо у патрульних постане питання виїхати на правопорушення чи на ті ситуації, які в компетенції вирішити муніципальній поліції, ми оберемо перше, - розповідає Сергій Мерчук.

Нині ж у Рівному є чимало нарікань на стихійну вуличну торгівлю, так звані гаражі-черепашки на кожному кроці, паркування авто з порушеннями та іншими порушеннями правил благоустрою. Власне, вирішувати ці проблеми і мають муніципальні поліцейські.

Чому мер Рівного боїться створювати муніципальну поліцію?

Як показує практика інших міст муніципальні дружини, варти, поліція себе здебільшого виправдовують і в містах, де вони діють, значно менше проблем із порушеннями правил благоустрою.

У свою чергу директор департаменту муніципальної поліції Луцька Юлія Сиротинська пояснює небажання міського голови Рівного та місцевих чиновників створювати муніципальну поліцію тим, що вони не хочуть брати на себе відповідальність.

- Позитиви роботи муніципальної поліції будуть відчутні вже в перші місяці, адже в багатьох містах є проблеми щодо порушень правил благоустрою. І не патрульні мають їх вирішувати. Тим більше, що муніципальна поліція займається не лише запобіганням стихійної вуличної торгівлі, усуненням правил порушень правил благоустрою, а й може відреагувати на бездіяльність “жеків” та виконує чимало інших функцій, - додає Юлія Сиротинська.

"Муніципальній" бути!

Тим часом депутати Рівне нської міської ради вже подали на реєстрацію проект рішення «Про створення у Рівному управління муніципальної поліції». Про це сьогодні, 14 жовтня у своєму “Фейсбуці” написав депутат Святослав Євтушенко.

“Питання створення у Рівному муніципальної поліції просувається. Цього тижня з колегами подали у Рівне нську міську раду проект рішення "Про створення Управління муніципальної поліцї у Рівному". Дякую журналістам "Рівне 1", які підняли це питання, всім, хто долучився до роботи над створенням проекту рішення, положень нової структури і начальнику патрульної поліції Рівного Сергію Мерчуку, який підтримав ініціативу. Зараз проект рішення знаходиться на погодженні у секретаря Рівне нської міськради і вже найближчим часом має бути оприлюднений та розглядатися на засіданнях постійних комісій”, - йдеться у повідомленні.

pic

pic

Проект рішення готували депутати різних фракцій — Святослав Євтушенко, Олег Карпяк, Назарій Поліщук, Роман Яворський, Олександр Нестерук, Роман Стасюк і Богдан Гапяк. Погоджуватися проект рішення буде й з начальником рівненських патрульних Сергієм Мерчуком.

«Здався» у своїх відмовках і міський голова Володимир Хомко.

pic Як написала у своєму «Фейсбук» начальник департаменту муніципальної поліції Луцька Юлія Сиротинська, айсберг рушився, міський голова Рівного «дав добро» на створення муніципалів у сусідньому місті.

«Є такий вислів: вода камінь точить! Щось у цьому є! 4 місяці тому ми з Патрульною поліцією Рівного почали роботу по створенню муніципальної поліції у місті. Було по всякому і по різному... Свій вклад зробив і телеканал «Рівне 1» та телеміст, на якому я мала честь побувати, з депутатом ЛМР Андрій Козюра. Була у відрядженні в Рівному. Айсберг зрушився, міський голова «дав добро» на створення муніципалів у сусідньому місті», - йдеться у повідомленні.

pic

Тому тепер створення управління муніципальної поліції у Рівному — питання часу. Щоправда, якщо чиновники не передумають знову та в черговий раз не забудуть про свої обіцянки.

Як «просуватиметься» процес створення нової структури в Рівному і чи будуть спроби це «гальмуватиме» - читайте у наших подальший матеріалах.

Нагадаємо, нині "муніципали" працюють у різних містах України, зокрема в Луцьку, Хмельницьку, Тернополі, Івано-Франківську, Вінниці, Львові та Ужгороді. Наразі питання створення муніципальної поліції розглядають у Чернігові, Чернівцях, Києві та в Житомирі.