З-поміж 10 пропозицій комунальне підприємство “Рівнеоблводоканал” обрало на конкурсі закупівель через систему «Прозорро» найдорожчу. Так, підприємство уклало договір на придбання деталей для водогінних мереж, заплативши на 586 тисяч гривень більше ТзОВ «Акваінтех Україна». До речі, за даними єдиного реєстру фізичних і юридичних осіб, фірма зареєстрована лише 26 липня цього року за адресою котельні “Рівнетеплоенерго”... Всього свої конкурсні пропозиції надали 11 фірм. Чи буде за таку “прозору” закупівлю у сумнівного підприємства відповідати “Рівнеоблводоканал” та його директор Андрій Карауш і чому за це заплатять споживачі — далі в матеріалі.

Тендер виграла фірма, яка зареєстрована у котельні



pic

pic

Як проводити “тіньові” закупівлі відкрито — майстер-клас “по дерибану” коштів показало комунальне підприємство “Рівне облводоканал”, купуючи шість засувок з маховиками двосторонньої дії через систему публічних закупівель “Прозорро”. На це передбачалося 880,4 тис. грн. Підприємство, схоже, вирішило “не грати” дріб'язково та обрало товари рівненської ТзОВ "Акваінтех Україна" на суму 819,1 тис. грн. Все одно споживачі за це заплатять, адже ця сума буде закладена в тариф.

У той час найдешевший учасник торгів — ТЗОВ «ТД Бренд-Груп» — пропонував продати засувки за 294 тис. грн. Суми інших коливалися від 294,5 тис. до 775,8 тис. грн.

До речі, за даними держреєстру підприємство зареєстроване за адресою котельні «Рівне теплоенерго» всього за кілька місяців до самого конкурсу — 26 липня 2016 року.  

pic

pic

Керівником є Михайло Єлісеєв, який також зі своїм батьком Юрієм, є співзасновником «Ліфтсервіс» малого підприємства «Леда», яке займається будівельно-монтажними роботами. За даними офіційного реєстру, Юрій Єлісєєв був співзасновником «Російського культурного центру» у Рівному разом з покійним Михайлом Кирилловим-старшим та Наталією-Мариною Фариною, пише “Рівне вечірнє”.



pic Як написала у своєму “Фейсбук” журналістка Інна Білецька, будівля, де зареєстрована фірма-переможець конкурсу знаходиться... між житловими будинками у котельні "Рівне теплоенерго".

"Без тіні смущєнія. "Рівне нський облводоканал" обирає найдорожчу з тендерних пропозицій під час закупівлі засувок з маховиком двосторонньої дії. Замість зекономити 586 тисяч гривень, водоканал купив найбільш підходящі засувки з маховиком, ну на їхній погляд.  А де найкращі засувки з маховиком? А хто ж не знає – знають всі. У котельні на Льонокосбінатівській. Саме за цією адресою зареєстрована фірма-переможець.  Я це до чого: 1. Раптом би вам тре були треба засувки з маховиком 2-сторонньої дії, то будете знати, де шукати.  2. Не дивуйтесь тарифам, нема чого дивуватись. Хочете щоб мережі працювали з нормальними засувками з маховиком з «катєльні, то не вимахуйтесь»), - йдеться у повідомленні."

Зрада тижня: як комунальне підприємство “профукало” понад півмільйона

Так, заступник міністра економіки Максим Нефьодов вже назвав цей тендер «зрадою тижня».

pic

У своєму “Фейсбук” він написав наступне: «ЗРАДА ТИЖНЯ: Масова дискваліфікація та мінімальна економія від "Рівне облводоканал"  Бюджет: 880 369 грн Сума договору: 819 096 грн Економія: 61 273 грн або 7%  Переможець: ТОВ “Акваінтех Україна” https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2016-08-15-000695-b/ Водоканал провів тендер на закупівлю засувок через систему ProZorro, тендер виявився цікавим для бізнесу - аж одинадцять компаній подали свої пропозиції. Вісім учасників активно торгувались на аукціоні 25 серпня. Найдешевша пропозиція могла дати економію в 586 тис. грн. І що робить замовник? Замість того, щоб зрадіти таким вигідним пропозиціям, він в один день дискваліфіковує ДЕВ’ЯТЬ учасників і швиденько укладає договір з ТОВ “Акваінтех Україна”, яке навіть не намагалося торгуватись на аукціоні. Переможця аукціону ТД “Бренд груп” було дискваліфіковано без якоїсь деталізації, тож навіть не зрозуміло, що не так з його пропозицією.  ТОВ “Акваінтех Україна” взяло участь лише в двох тендерах через систему. Обидва рази замовником був саме Рівне облводоканал. Другий тендер наразі знаходить на етапі кваліфікації, цікаво подивитись хто стане переможцем.»

Рівне облводоканал відповідатиме за розтрату бюджетних коштів?

Тим часом голова громадської ініціативи “За чесний тендер” Святослав Клічук каже, що цей тендер взагалі цікавий.

- По-перше, треба розуміти, що ця закупівля не підпадає під регулювання дії закону про публічні закупівлі (тендери). Адже підприємства-монополісти, яким є “Рівне облводоканал”, по ньому проводять закупівлі від 1 млн.грн. Разом з тим, водоканал - це комунальне підприємство, тобто наше з вами, а його витрати лягають в тариф, який ми змушені платити. Тому такі нераціональні витрати теж вважаю зловживанням. Підприємство не пояснило в чому ж технічна невідповідність дешевших пропозицій. Більше того, фірма, у якої купують, зареєстрована кілька місяців тому. 8 із 9 пропозицій відкинуто. Можливо, є зв'язки між продавцем та покупцем. Зараз ми це з'ясовуємо і готуємо оскарження цієї закупівлі в Держфінінспецію, Антимонопольний комітет та просимо звернути увагу депутатів обласної ради, адже була інформація, що це кошти бюджету. Тому відповідальність, очевидно, як за розтрату бюджетних коштів підприємство має нести. Окрім того, облрада має подумати і потрібен на підприємстві такий керівник, - вважає Святослав Клічук.

Учасники тендеру звинувачують «Рівне облводоканал» у злочині

Тим часом на сайті публічних закупівель від інших учасників тендеру написали скарги. У них підприємства звинувачують «Рівне облводоканал» у злочині.



pic

pic

pic

Карауш вважає закупівлю законною

pic

Втім, директор «Рівне облводоканалу» Андрій Карауш “Подробностям” ситуацію із тендером пояснив наступним чином:

«Закупівля проведена повністю у відповідності до законодавства і вибрана пропозиція, яка повністю відповідає технічному завданню - те, яке ставило підприємство. Якщо коротко - це напірні засувки на каналізаційні станції, де тиск більше десяти атмосфер і будь-яка зупинка цієї станції може за собою потягнути екологічну катастрофу».

Що ж, схоже, “найнадійнішим” варіантом виявилися товари фірми з котельні без вивіски та офісу, яка лише вдруге бере участь у тендері і за дивним збігом обставин, товари в неї купує "Рівне облводоканал".

Тим часом, адміністрація комунального підприємства на офіційному сайті установи обурюється "зраді" і пише про наміри її оскаржувати. А свій вибір підприємства-переможця пояснюють, зокрема. так: "В проведеному аукціоні на каналізаційні засувки з маховиком 2-сторонньої дії приймали участь: 11 учасників, тендерний комітет розглянув документи тендерних пропозицій, починаючи з найнижчої та обрав саме ту, що повністю відповідає технічному завдання до очікуваного предмету закупівлі. Учасниками тендеру було допущено ряд порушень, як в документації, так і в невідповідності до технічних характеристик...".

За скандальний тендер заплатять споживачі?

Все б нічого, але така законність «вдарить по кишені» споживачам підприємства, адже це буде закладено у тариф. Все для людей, як то кажуть

- Засувки, які закуплялися, використовуються у системі водопостачання. Тим часом обслуговування водопостачання - це те, що закладено в тариф. І за це оплачують мешканці міста. А 580 тисяч - це велика втрата, яку споживачі сплатять зі своїх кишень. Нині ж вся Україна дізналася, що «Рівне облводоканал» і його директор Андрій Карауш за всяку ціну(!) піклуються про стан мереж та екологічне благополуччя рівнян, - розповідає експерт у галузі ЖКГ Сергій Пінчук.