Короткий словник основних страв арабської кухні. Варто знати, що ховається за кожною з таємничих назв страв чи гарнірів.

Баба-гануж (Baba ghanoush) – грудкувата паста з баклажанів, помідорів, цибулі й інколи гранатів.

Фалафель (Falafel) – готується з меленого турецького гороху, змішаного зі спеціями, з якого формуються кульки, що смажаться на великій кількості олії.

Фатаєр (Fatajer) – вид трикутних тістечок із солоним білим сиром, шпинатом або гостро-приправленим фаршем.

Фаттуш (Fattoush) – салат, схожий до табуллі, але з хрусткими грінками.

Фуль (Ful) – густе бобове пюре, яке зазвичай накладають черпаком у хлібець піту чи додають до кушари, єгипетської страви, – локшина з рисом, чорною сочевицею, смаженою цибулею та томатним соусом.

Хумус (Humus) – паста з вареного турецького гороху, змішаного з тахіною (кунжутною пастою), заправлена часником і лимонним соком.

Кубба (Kubba) – смажені у великій кількості олії паштетні кульки з баранячого фаршу, пшениці та насіння сосни.

Кубба ная (Kubba naya) – сирий баранячий фарш, що подається із пшеницею грубого помелу. Нагадує стейк татар.

Кібда (Kibda) – печінка, часто птиці (кибда фирех або кибда фарудж), смажена на оливковій олії з лимоном або часником. Правильно приготована повинна мати консистенцію паштету.

Лабан (Laban) – густий соус із йогурту, зазвичай щедро приправлений часником або м’ятою.

Лубія (Lubya) – салат із зеленої квасолі, помідорів, цибулі й часнику.

Махші (Machshi) – різноманітні овочі, такі як кабачки, виноградні листки, паприка, білі чи чорні баклажани, фаршировані меленим м’ясом, рисом, цибулею, петрушкою та спеціями, а потім запечені.

Мутабель (Muttabel) – паста, схожа на баба-гануж, але густіша, котру готують із баклажанів, тахіни, йогурту й оливкової олії.

Шаурма (Szawarma) – арабський аналог грецького гироса чи турецького кебабу. З вертикального рожна, на якому смажиться м’ясо ягняти чи курки, кухар зрізає вузькі скибочки, перемішує на плиті зі шматочками помідорів і інших овочів, потім викладає в розрізаний хліб піта. Як фалафель, так і шаурма, дуже популярні на вулицях Йорданії та Сирії.

Шанклиш (Shanklish) – салат із подрібненого гострого сиру, цибулі та помідорів.

Табулля (Tabula) – салат із пшениці грубого помелу, петрушки, помідорів із додаванням м’яти, кунжутного насіння, лимона та часнику.

Тахіна (Tanina) – рідка паста з кунжутного насіння та оливкової олії.

Джерело