учасні ж косметологи пропонують навчитися спеціальної гімнастики для м'язів обличчя, яка не тільки допомагає зберегти тонус щік і служить профілактикою другого підборіддя, але і допомагає уникнути появи мімічних зморшок. Робіть її щодня, бажано біля дзеркала.

Вправи для обличчя потрібно робити в поєднанні з дієтою. Вони допоможуть уникнути непотрібних складок і провисання після втрати ваги. Особові вправи досить прості, однак ефективність їх залежить від сталості, тобто Ви повинні виробити звичку виділяти декілька хвилин в день на лицьову активність.

Візьміть в зуби олівець (можна ручку, трубочку від соку або паличку) і спробуйте написати їм в повітрі якесь слово, бажано достовірніше. Самій «корисною» вважається буква М. Перехрестіть руки і візьміться за плечі. Ритмічно витягайте шию вгору і повертайтеся в початкове положення. Витягніть губи трубочкою і постарайтеся якомога чіткіше вимовляти голосні літери, пропевать їх о-а-і-ю-е-у-е-о-я-й-е-у . З усіх спобличчів як схуднути в обличчі в домашніх умовах, цей - один з найшвидших і ефективних. Чотирьох хвилин буде достатньо. Відчуємо свої куточки губ і спробуємо опускати їх вниз, напружуючи м'язи шиї. Потім повертаємося в початкове положення і розслабляємося. Виконуємо вправу 10 разів. З'єднаємо щільно зуби і будемо намагатися відтягувати вниз нижню губу. Поставимо лікоть на стіл, а кулак помістимо під підборіддя. З силою будемо намагатися опустити обличчя вниз, заважаючи собі рукою. Ще одна вправа. Щоб обличчя схудло, нахиліть голову до лівого плеча, і ліву руку покладіть на ліву скроню. Намагайтеся головою торкнутися плеча, а рукою перешкодити цьому. З правого боку виконайте те ж саме. Вправа полягає в послідовному зміні виразу обличчя. Спочатку Ви максимально надуває щоки і фіксуєте позиція на 2-3 рахунки, потім випускаєте повітря (роблячи губи трубочкою), потім програвайте голлівудську посмішку, не розмикаючи губ. Підніміть свої щоки до очей, так високо, як зможете. Використовуйте куточки рота, щоб здійснити рух. У верхній точці затримайтеся на на 5-7 секунд і опустіть щоки назад. Виконайте 2 підходи по 15 повторень. Згадайте, як Ви в дитинстві ходили на прийом до лікаря, і він говорив: "відкрийте широко рот і скажіть аааа". Так ось, відкрийте рот якомога ширше, затримайтеся в такому положенні на 3-4 рахунки, потім зімкніть уста, максимально їх розслабивши. Виконуйте по 3 рази (вранці, опівдні і ввечері) за добу в кількості 30 разів.