1. Теплий чай з медом і лимоном

Якщо ви застудилися, першим ділом приготуйте неміцний чорний або зелений чай, в який додайте 1 ч.л. меду і пару часточок лимона. Дуже важливо не додавати мед і лимон в окріп, щоб зберегти їх корисні речовини

2. Малиновий чай з квітками липи

З сухих квіток липи заваріть чай, додайте в нього сухі ягоди і листя малини. І залиште настоюватися на 30 мінут.Еслі ягід малини немає, підійде малинове варення.

3. Шипшиновий чай

Чи не для кого не секрет, що шипшина - ідеальне джерело вітаміну С. Подрібнені сухі плоди шипшини (3ст.л), залийте 0,5 л окропу і залиште в термосі на ніч. Вранці процідіть і пийте 1/2 склянки 4 рази на день за 30 хвилин до їжі.

4. Морс з журавлини, смородини або брусниці

Журавлина, смородина (особливо чорна) і брусниця - це ягоди, незамінні для лікування застуди. Вони очищають організм, мають протизапальну, жарознижувальну, загальнозміцнюючим ефектом. Для приготування вітамінного морсу ти можеш використовувати свіжі або заморожені ягоди (в цьому випадку їх необхідно розморозити). Розітри ягоди з цукровим піском (або цукром) у співвідношенні 3: 1. 2 ст. л. отриманої суміші залий 0,5 літрами теплої води. Цілющий напій готовий. Такий морс можна готувати щодня і пити його для поліпшення тонусу, додання сил й енергії організму, профілактики простудних захворювань

5. Гаряче молоко з мінеральною водою

Якщо у вас з'явився кашель, приготуйте гаряче молоко з лужною водою (Боржомі). Даний напій сприятиме відходженню мокротиння.

6. Молоко з прянощами і перцем Варіацій на тему індійського чаю масала існує безліч. Найпростіший спосіб приготувати такий напій - це покласти в закипіле молоко по щіпці різних прянощів і пару горошин перцю. Потім посудину з напоєм треба помістити в теплу духовку або закутати його товстою ковдрою. Через 20 - 30 хвилин напій буде готовий. Смак у нього специфічний, але він має активним потогінну, протизапальну дію.

7. Компот із сухофруктів

Перевірена і всім відоме з дитинства засіб Відвар з сухофруктів має загальнозміцнюючу і пом'якшувальну дію при простуде.100 г сухофруктів перебрати, великі фрукти нарізати. Всі сухофрукти ретельно промити в теплій воді. Спочатку варити яблука і груші до м'якості протягом 30 хв, додавши цукор (3 ст.л. на 1 л води), потім урюк і чорнослив, і під кінець за 5 хв до закінчення варіння додати родзинки і курагу. У готовий компот можна додати сік лимона або апельсина, мед.

8. Імбирний чай

На Сході імбир вважається королем прянощів. У нього специфічний лимонно-перцевий смак, в напоях він має властивість зігрівати тіло зсередини, позбавляючи від лихоманки і ломоти в суглобах, що так мучать хворих. Якщо у вас є свіжий імбир, напій від застуди можна приготувати дуже швидко. Для цього невеликий шматочок кореня очищають від шкірки і натирають на дрібній тертці, заливають окропом і настоюють 5 - 10 хвилин. Напій готовий. До нього можна додати мед або пити в чистому вигляді. Імбирний чай допоможе в холодні осінні дні, зміцнить імунітет, і підвищить вашу работоспособность.1 склянку гарячої води змішати з 1 ст.л. меду, 1 ст.л. соку лимона, 0,5 ч.л. подрібненого імбирного кореня і дрібкою кориці. Можна додати в чай трохи сухого подрібненого листя м'яти.

9. Глінтвейн

Відмінний засіб від застуди та просто смачний, корисний, зігріваючий напій! Змішати прянощі, додати 100 мл води, довести до кипіння, зняти з вогню, настояти 10 хв. Процідити. Нарізати апельсин кружечками. Змішати вино, відвар, цукор і часточки апельсина. Все довести до кипіння, але не кип'ятити! У глінтвейн можна додавати також мед, яблука, родзинки. Подавати гарячим. Пити краще на ніч, щоб відразу в ліжко, а в ноги покласти теплу грелочку.

10. Ромашковий чай з корицею, медом і лимоном

Ромашка діє як м'яку протизапальну і седативний засіб, інші інгредієнти покликані підсилити її корисні властивості. Це смачний і цілющий напій. Приймати його найкраще на ніч. Приготування чаю: взяти по 1 ч.л. квіток ромашки і квіток липи, заварити 1 склянкою окропу, настояти 20 хв, процідити. Пити по 1/3 склянки 3 рази на день до їди. Можна додати мед.