29 вересня католики усього світу відзначають (*день святого Архангела Михаїла.*) Здавна люди пов'язували це свято з перемогою добра над злом.

В іконографії Архангел Михаїл часто зображувався як воїн-захисник, покровитель людства в його боротьбі за свободу.

У церковному вченні вважається, що саме Михайло був херувимом, поставленим у райських воріт стерегти дорогу до дерева життя, він же був перед ізраїльтянами під час виходу з Єгипту. З Архангелом Михаїлом зв'язуються і інші важливі біблійні епізоди.

У Старому Заповіті Михаїл виступає, здебільшого, як військовий захисник свого народу. Саме він є вісником перемог над племенами язичників.

Здавалося б, таке оборонне призначення святого Михайла повинно було перейти і в християнську традицію. Проте, цього не сталося. Не тому, що у раніше християн не було святих покровителів воїнства — вони, звісно ж, були, але цю роль виконували в основному мученики.

Християни зверталися за таким військовим заступництвом до святих Георгія, Теодора, Дмитрія та іншим.

Святому ж Михайлу молилися про здоров'я. Більш за все, це пов'язано з тим, що Архангел Михаїл сприймався як переможець нечистої сили, яка у всі часи вважалася джерелом різних хвороб.

В Азії розташовано безліч цілющих джерел, присвячених святому Михайлу. Найбільш відоме - в містечку Херотопа. Існує легенда, за якою дане джерело створене самим Архангелом, і кожна хвора людина, скупавшись і помолившись до Пресвятої Трійці і святому Михайлу, отримувала зцілення.

Святого Михайла шанують як свого небесного заступника хворі, вмираючі, а також медики і водії «швидкої допомоги». Він також є покровителем моряків, військових, поліцейських і, звичайно, служителів Церкви.

В Ірландії в середні віки вплив архангела Михаїла не поступався впливу Богоматері: звернення до Михайла регулярно поєднувалося із зверненням до діви Марії.

Народні прикмети на 29 вересня:

- Суха і тепла погода 29 вересня - буде пізня зима, а сильних морозів, швидше за все, можна не очікувати.

- Якщо людина народилася 29 вересня, то його талісманом є гранат.

- Ловили птахів і намагалися передбачити погоду на найближчі місяці. Наприклад, чим більше жиру на кістках у глухаря - тим міцніші морози будуть.

- Чується грім 29 вересня - зима буде безсніжною.